- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zelenski se odriče NATO-a, ali odlučuju – neonacisti

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Ukrajinska strana pregovore koristi za kupovinu vremena a kontraverzne poruke Zelenskog upućuju na dva zaključka. Prvi, da ne postoji dobra volja da se ovaj sukob reši na pregovaračkoj platformi sa Rusijom, i drugo - čak i da ona postoji, realizacija na terenu ne zavisi od njega već od neonacista koji drže Ukrajinu u šaci.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Emotivni govor predsednika Ukrajine koji je podigao britanski parlament na noge sem problematičnog tumačenja situacije na terenu sadrži i nekoliko elemenata koji upućuju da je „spremnost na kompromis povodom Krima i Donbasa“ u pregovaračkom procesu sa Rusijom - bila samo retorička akrobatika bivšeg komičara.
"Ukrajina nije želela ovaj rat, ali ako nam postavite Šekspirovsko pitanje: biti ili ne biti, naš odgovor je biti", rekao je Zelenski i parafrazirajući Vinstona Čerčila poručio da će se Ukrajina boriti „ u šumama, na poljima, na plažama, na ulicama, po obalama reka".
Ovom izlaganju u britanskom parlamentu prethodilo je priznanje da se „ohladio od NATO-a“ te da se prostor za pregovore sa Rusijom, uz određene ustupke po pitanju statusa Krima i Donbasa, otvara.

Poluge moći drže najekstremniji delovi Ukrajine

Kako u kontekstu pregovoračkog procesa sa Rusijom tumačiti ove kontradiktorne izjave, postoji li spremnost Zelenskog da okrene leđa NATO-u ili je po sredi igra čija pravila ne određuje on - već Alijansa sa svojim neonacističkim snagama na terenu?
Ne postoji ni spremnost ali ni mogućnost da ukrajinska strana odgovorno pristupi pregovorima i stavi tačku na vojnu operaciju Rusije u ovoj zemlji, smatra Stevan Gajić, naučni saradnik u Institutu za evropske studije.
© Sputnik / Evgeniй Kotenko / Uđi u bazu fotografijaVojnici bataljona "Azov" polažu zakletvu u Kijevu
Vojnici bataljona Azov polažu zakletvu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Vojnici bataljona "Azov" polažu zakletvu u Kijevu
On ocenjuje da je ograđivanje Zelenskog od NATO u funkciji odugovlačenja i kupovine vremena i da je teško govoriti o kompromisima ili ustupcima prema Rusiji sve dok se poluge sile nalaze u rukama nejekstremnijih elemenata Ukrajine.
„Ako se nešto dogovore ruska i ukrajinska strana, realizacija zavisi isključivo od dobre volje Azova. Najočigledniji primer za to je Mariupolj i činjenica da još nije počelo masovno izvlačenje civila iz gradova humanitarnim koridorima. Zelenski nema potpunu kontrolu nad trupama na terenu, i najvažnije, on je sve vreme talac NATO kome je jasno da ukrajinska vojska ne može vojno da pobedi ali to ne umanjuje njegovu želju da vidi što više krvi“.

Ubistva neistomišljenika

Jasna subordinacija na terenu ne postoji, smatra Gajić. Ona, precizira, nije postojala od kada je Arsen Avakov dao neograničenu vlast neonacističkim grupama, bataljonima i vojskama poput Azova.
© Sputnik / Andrej Stenjin / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Kijevu u februaru 2014.
Situacija u Kijevu u februaru 2014. - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Situacija u Kijevu u februaru 2014.
„Azov je organizovan kao SS, kao partijaska vojska s tim što su, uzimajući nešto i od boljševičkog sistema, oni pokušali da izbegnu Hitlerovu grešku koji je na kraju rata zažalio što je fokusirajući se samo na partijsku, gubio kontrolu nad onom regularnom vojskom. To su ukrajinski nacisti ispravili tako što su ubacili svoje ljude poput nekada komunističkih komesara u revolucionarnoj sovjetskoj armiji, u redove regularne vojske. Otuda slučajevi da neonacisti ubijaju oficire koji razmišljaju ili o predaji ili pregovorima sa Rusima“.

Slučaj bez presedana

Gajić podseća na slučaj bez presedana - ubistvo jednog od pregovarača sa ukrajinske strane koji nije ni zatvoran ni ispitivan već ga je ubila Ukrajinska služba bezbednosti.
© Sputnik / StringerTabla na zgradi Službe bezbednosti Ukrajine
Tabla na zgradi Službe bezbednosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Tabla na zgradi Službe bezbednosti Ukrajine
„Avakov je najodgovorniji za nacifikovanje čitavog bezbednosnog sistema Ukrajine gde su kriminalci i neonacisti preuzeli kontrolu. Na Zapadu se o tome ćuti kao što se nekada u ratovima devedesetih ćutalo o postojanju hiljade internacionalnih i domaćih mudžehedina u Bosni koji su ubijali sa jasnom ideologijom Muslimanskog bratstva izloženoj u Alijinoj "Islamskoj deklaraciji". To se sada dešava u Ukrajini i to je ono što određuje stvari na terenu, uključujući i manevarski prostor samog Zelenskog“.

Eksperiment projekta Gladio

Čitava Ukrajina veliki je eksperiment projekta Gladio, ukazuje Gajić, podsećajući da je taj CIA projekat nekada podrazumevao pravljenje strukture ispod političke površine, koju su činili oficiri, različiti delovi službi, vojske, policije, spremni da osujete svaku eventualnu pobedu i dolazak komunista na vlast.
© Sputnik / Andreй SteninPripadnici policije na Trgu nezavisnosti u Kijevu tokom sukoba demonstranata i policije 19. februara 2014.
Pripadnici policije na Trgu nezavisnosti u Kijevu tokom sukoba demonstranata i policije 19. februara 2014. - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pripadnici policije na Trgu nezavisnosti u Kijevu tokom sukoba demonstranata i policije 19. februara 2014.

„Isti slučaj je sa Ukrajinom. Azov je počeo da deluje kao dobrovoljački bataljon, a sada ih vidimo u Harkovu, Mariupolju, Kijevu. Oni su imali i pomoćnu policiju, narodne družine, patrole momaka koji su u uniformama maltretirali ljude. U njihovo opremanje i organizovanje uložen je ogroman novac, a tragovi upućuju da dolazi iz NATO i CIA“, kaže Gajić dodajući da argument koji je toliko puta čuo poslednjih godina da neonacisti imaju svega 3 do 4 posto podrške na izborima u Ukrajini ne znači ništa jer do nastanka NDH ni ustaški pokret nije imao većinsku podršku“.

Maskota koja ne donosi odluke

U kontekstu pregovaračkog procesa sa Rusijom to znači, kaže Gajić, da Zelenski ima odgovornost predsednika države ali vrlo malo realnog uticaja na zbivanja na terenu.
„On je kao vrsta maskote koja priča, ali ne donosi nikakve odluke. Činjenica je da su ga događaji preoteli a on postao talac izopačene i do krajnjih granica ekstremizovane političke kulture u Ukrajini“.
Gajić zaključuje da je jedini epilog dešavanja u Ukrajini bezuslovna kapitulacija Kijeva koja može da zaustavi dalje krvoproliće. Ukoliko se to ne desi, smatra, Rusija će završiti specijalnu operaciju, ispunjavajući sve njene tačke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala