- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tačka bez povratka - Rusija je morala da se zaštiti od agresivnog vojnog okruženja NATO-a

© Flickr / MarijananaRusija NATO ilustracija
Rusija NATO ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i NATO dosledno opsedaju Rusiju, pa je verovati da će pod tim uslovima ona ostati bespomoćna u najmanju ruku neodgovorno, izjavio je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel Bermudez.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Ruska Federacija dovedena je u agresivno okruženje. Decenijama su Sjedinjene Države širile svoju vojnu hegemoniju oko Rusije preko kontinuirane ekspanzije NATO-a u istočnoj Evropi, od 1999. godine – kršeći obaveze severnoameričkih, evropskih i sovjetskih lidera nakon ujedinjenja Nemačke, raspada Sovjetskog Saveza“, rekao je kubanski lider tokom govora koji je emitovao TV kanal „Karibe“.

Prema rečima kubanskog predsednika, sukob je mogao biti izbegnut da su opravdani zahtevi za garancijama bezbednosti Ruske Federacije bili shvaćeni ozbiljno i sa poštovanjem.

„Misliti da se Rusija neće zaštiti od agresivnog vojnog okruženja NATO-a je u najmanju ruku neodgovorno, doveli su je do tačke preko koje ne može da pređe“, smatra Dijaz-Kanel.

Kubanski lider je istakao da nastavak upotrebe trgovinskih, ekonomskih i finansijskih sankcija kao instrumenata pritiska na bilo koju stranu, neće dovesti do rešenja ekonomske situacije, nego doliva ulje na vatru i komplikuje međunarodnu ekonomsku situaciju, koja je već prilično pretrpela tokom dve godine pandemije.
„Imperijalizam doliva ulje na vatru, i to na stranoj teritoriji, koristeći zemlje Evrope kao svoje dvorište. Kuba je na sve to stalno upozoravala na raznim međunarodnim forumima i događajima“, podsetio je Dijaz-Kanel.

Situacija u Ukrajini i sankcije Zapada

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.
Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije Rusiji, praktično svim sektorima ruske privrede, a brojne zemlje obustavile su i avio-saobraćaj sa Rusijom. Prema rečima portparola ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova, sankcije Zapada su veoma ozbiljne, ali se Rusija za njih blagovremeno pripremila.
Američki predsednik Džozef Bajden objavio je da Amerika uvodi zabranu na uvoz energenata iz Rusije. On je u TV obraćanju rekao da Vašington razume da saveznici u Evropi ne mogu da se pridruže toj zabrani.
Kina i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
EKONOMIJA
Amerika najavljuje sankcije kineskim kompanijama koje posluju sa Rusijom
Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
RUSIJA
Amerika ne miruje – ambasadori dobili instrukcije da ubeđuju države da se pridruže sankcijama Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala