- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Premijera filma „Bilo jednom u Srbiji“: U glavnoj ulozi Leskovac - srpski Mančester /video/

© Foto : PromoBilo jednom u Srbiji
Bilo jednom u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Film „Bilo jednom u Srbiji“ autora i producenta Zvonimira Šimuneca i reditelja Petra Ristovskog priča je o Leskovcu - srpskom Mančesteru koji postaje deo Evrope između dva svetska rata.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Kad se ode u Leskovac, to je kao da se ode u neku banju gde se ljudi samo smeju, gde su problemi uvek sa strane i gde se živi radi života. Mislim da smo to u nekoj liniji filma uspeli da pokažemo. U jednom trenutku sam čuo priču o srpskom Mančesteru i da je Leskovac na velikim svetskim izložbama dobijao nagrade priznate u svetu koje su se dodeljivale gradovima koje prosperitetom i industrijom liče na Mančester. Leskovac ima viška istorije i zaista se nadam da će neko snimiti nastavak industrijalizacije ovog grada“, kaže Zvonimir Šimunec koji je na ovom filmu radio čak deset godina.
Reditelj ovog ostvarenja je Petar Ristovski koji ističe da bi ovaj film mogao da uporedi s italijanskim i španskim kinematografskim uzorima.
„Mislim da smo uspeli da stvorimo poseban karakter ovog filma i smatram ovo jednom velikom pobedom cele autorske ekipe. Predeo oko Leskovca je najlepši u Srbiji, a zanimljivo je da smo snimali na rečici u kojoj živi crv zbog koga je ta voda meka, a mekoća te vode pojeftinjuje proizvodnju vune i zato je sve krenulo iz Leskovca. Vučjanka reka je prirodno bogatstvo i druga najmekša voda u Evropi“, navodi reditelj.
Glavnog junaka Coneta, nosioca industrijskih promena u Leskovcu, ponosno igra Viktor Savić koji otkriva da je Cone tokom Prvog svetskog rata bio u Engleskoj, razvijenijoj zemlji gde je naučio zanat koji je posle preneo u Leskovac.
„Imao je vremena da razvije samokritiku i da, kada god se nađe u blatu, uspe da se izdigne i nastavi dalje“, kaže Savić.
O „urokljivoj devojci koja postaje cvet “ i svojoj ulozi Ružice, rođena Leskovčanka Sloboda Mićalović ističe je da joj je drago što je grad u kojem je rođena i odrasla dobio svoju priču.
„Drago mi je i što će gledaoci moći da vide kakav je to grad nekada bio, u nadi da će on takav ponovo biti. Ružica je baš slika mentaliteta i male sredine koja vas često ume i te kako da uguši i etiketira. Sve dok se ne nađe neko ko će je primetiti i u njoj probudi cvet“.
U filmu se u ulozi Dineta, našao Nemanja Oliverić, a pored njega igraju Zoran Cvijanović, Dragan Petrović Pele, Mira Banjac, Boža Marjanović, Andrija Stoilković...kao i Ivan Bekjarev kome je ovo poslednja uloga. Scenografkinja na filmu je Ana Milošević, kostimografkinja Dragica Laušević i direktor fototgrafije je Dalibor Tonković.
Beogradska premijera zakazana je za večeras, dok će novosadsku i banjalučku premijeru film „Bilo jednom u Srbiji“ imati 10. i 12. marta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala