- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otkriće na Antarktiku: Pronađen brod nestao pre jednog veka /video/

© Foto : Youtube/GBNews/PrintscreenOstaci broda Endjurens nađeni na Antarktiku
Ostaci broda Endjurens nađeni na Antarktiku - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Olupina polarnog istraživačkog broda „Endurans“, koji je pre više od jednog veka potonuo 3.000 metara ispod okeana pošto je prethodno oštećen ledom, pronađena je u vodama Antarktika, saopštio je tim koji je tragao za tim brodom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Jedrenjak sa tri jarbola izgubljen je u novembru 1915. tokom neuspelog pokušaja britanskog istraživača Ernesta Šekltona da prvi put pređe Antarktik.
Prethodni pokušaji da se locira drvena olupina, čiju lokaciju je evidentirao njen tadašnji kapetan Frenk Vorsli, propali su zbog teških uslova u Vedelovom moru okovanom ledom ispod kojeg se brod nalazi, prenosi agencija Rojters.
Međutim, misija „Endurans 22“, koju je organizovala humanitarna organizacija „Foklands Meritajm Heritejdž Trast“, koristeći napredna podvodna vozila opremljena kamerama i skenerima visoke definicije, pratila je ostatke broda.
Snimci pokazuju da je brod u izuzetno dobrom stanju, a njegovo ime je jasno vidljivo na krmi.
„Preplavljeni smo srećom. Ovo je daleko najbolja drvena olupina broda koju sam ikada video. Netaknuta je i odlično je očuvana“, izjavio Mensun Baund, direktor istraživanja ekspedicije.
Uprkos tome što su ostali nasukani na ledu, 28-člana posada „Enduransa“ vratila se kući živa. Pešačili su preko morskog leda, pre nego što su isplovili u tri čamca za spasavanje i stigli do nenaseljenog ostrva Slonova.
Odatle su Šeklton i posada veslali oko 800 milja (1.300 km) na čamcu za spasavanje do Južne Džordžije, gde su potražili pomoć.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala