- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Okean Pekić“: Tri decenije od odlaska slavnog pisca

CC BY-SA 3.0 / Ljiljana Pekic / Borislav Pekić
Borislav Pekić - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Multimedijalni projekat „Okean Pekić“, posvećen životu i stvaralaštvu jednog od najvećih srpskih pisaca druge polovine dvadesetog veka pokušaj je da se fotografijom, dokumentom, ličnim predmetima, rukopisnom građom iznova skrene pažnja na neprolazne vrednosti knjiga koje je pisao Borislav Pekić.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Reč je o izložbi koja će u petak, 11. marta biti otvorena u Biblioteci grada Beograda i koja će pokušati da zaviri u veliku literaturu, piščevu „radionicu“, kao i u ostvarenu i relevantnu biografiju.
Obimna građa izložbe prezentovana je na trideset i osam velikih plakata koji su podeljeni u dve celine. Prva prati šezdesetdvogodišnji život Borislava Pekića, od najranijeg detinjstva do poslednjih trenutaka, dok drugu veliku celinu izložbe predstavljaju plakati koji prate Pekićevo stvaralaštvo.
Iz rukopisne građe pisca odabrano je nekoliko stranica dnevničkih zapisa, kao i skice, karte i albumi vezani za nastanak „Zlatnog runa“, a iz bogate arhive porodice Pekić skenirane su mnoge povelje, nagrade i priznanja koje su dodeljivane piscu za knjige, radio drame i pozorišne predstave. U vitrinama se mogu videti mnogi originalni piščevi premeti koje je izabrala i za ovu priliku ustupila porodica Pekić.
Izložbu prati i bogato ilustrovani katalog, kao i Pekićevi intervjui dati RTS-u.
Izložba je nastala 2007. godine, u produkciji Biblioteke grada Beograda, ali ju je za ovu priliku njena autorka, Olga Krasić Marjanović, proširila novim plakatima i dokumentima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala