- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Konašenkov: Uništeno 90 odsto PVO sistema i 90 odsto vojnih aerodroma Ukrajine

© SputnikBrifing Ministarstva odbrane Rusije
Brifing Ministarstva odbrane Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Protivvazdušni sistem Ukrajine više nije u mogućnosti da pruži značajniji otpor ruskoj avijaciji. Uništeno je oko 90 odsto ukrajinskih PVO sistema i onesposobljeno 90 odsto vojnih aerodroma, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prema njegovim rečima, tokom vojne operacije u Ukrajini Oružane snage Rusije su uništile 137 raketnih kompleksa S-300, Buk M-1 i S-125, odnosno više od 90 odsto ove vrste naoružanja.

Uništeno gotovo 2.800 vojnih objekata u Ukrajini

Konašenkov je dodao da su Oržane snage Rusije uništile 2.786 objekata ukrajinske vojne infrastrukture, odnosno 953 tenka i druga borbena oklopna vozila, 101 višecevni raketni bacač, 351 oruđe poljske artiljerije i minobacači, 718 jedinica specijalnih vojnih vozila i 93 drona.
„U toku dana 9. marta bombarderi i jurišni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništili su 49 vojnih objekata, uključujući dvakomandna mesta, šest protivvazdušnih raketnih sistema, četiri skladišta municije i goriva i 37 zona koncentracije naoružanja i vojne opreme. Ukupno je tokom operacije uništeno 2.786 vojnih infrastrukturnih objekata Ukrajine“, rekao je on.

Ukrajina praktično ostala bez pilota prve i druge klase

Konašenkov je, takođe, rekao da je onesposobljeno 90 odsto ukrajinskih vojnih aerodroma, na kojima je bio glavni sastav borbene avijacije Ukrajine.
General je dodao da je deo ukrajinskih aviona preleteo u Rumuniju i da ne učestvuje u borbama.
„Pre početka specijalne operacije Ukrajina je imala do 250 ispravnih borbenih aviona i helikoptera, od kojih je 146 uništeno“, precizirao je Konašenkov.
Prema njegovim rečima, ukrajinske snage gotovo da nemaju više nijednog obučenog pilota prve i druge klase. „Beleže se pojedinačni pokušaji poletanja ukrajinske borbene avijacije“, dodao je Konašenkov.

Izviđački avioni NATO-a dostavljaju informacije ukrajinskim trupama iz Poljske

Prema njegovim rečima, izviđački avioni NATO-a danonoćno dežuraju u poljskom vazdušnom prostoru i dostavljaju informacije rukovodstvu ukrajinskih trupa
„Rukovodstvo ukrajinskih oružanih snaga pokušava da nadoknadi nedostatak informacija o vazdušnoj situaciji dobijanjem podataka na komandnom mestu Vazduhoplovstva u Vinici od aviona E-3A sistema AVAKS-NATO“, rekao je Konašenkov.
Prema njegovim rečima, ove letelice su na dežurstvu 24 sata u vazdušnom prostoru Poljske.
On je, takođe, rekao da odredi DNR i LNR, zajedno s Oružanim snagama Rusije nastavljaju da napreduju i da su preuzeli kontrolu nad osam novih naselja.
„Grupacija trupa Luganske Narodne Republike, nastavljajući ofanzivna dejstva, preuzela je kontrolu nad naseljima Toškovka i Gračevo. Jedinice Narodne milicije Donjecke Narodne Republike napredovale su četirikilometra tokom ofanzivnih operacija i zauzele naselja Signalnoje, Taramčuk, Jelenov i Trudovo. Jedinice Oružanih snaga Rusije preuzele su kontrolu nad naseljima Krasnaja Poljana i Stepnoe“, rekao je Konašenkov.

Otkriveno nekoliko činjenica o prisustvu „regruta“ u Ukrajini

Igor Konašenkov je rekao da je, nažalost, otkriveno nekoliko činjenica o prisustvu vojnih obveznika u jedinicama Oružanih snaga Rusije koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji na teritoriji Ukrajine.
„Praktično svi takvi vojnici su već povučeni na rusku teritoriju“, rekao je on.
Istovremeno, prema njegovim rečima, „jednu od jedinica koje su obavljale zadatke logističke podrške napala je diverzantska grupa nacionalnog bataljona”.
„Zarobljeno je više vojnika, uključujući i regrute. Trenutno se preduzimaju sveobuhvatne mere kako bi se sprečilo slanje vojnih obveznika u borbena područja i puštanje zarobljenih vojnika“, rekao je Konašenkov.
Zaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Američki Kongres usvojio zakon o zabrani uvoza ruskih energenata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala