- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev traži od Berlina da organizuje sastanak Putina i Zelenskog

© Sputnik / StringerZgrada predsedništva u Kijevu
Zgrada predsedništva u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Kijev se obratio kancelaru Nemačke Olafu Šolcu za pomoć u organizovanju sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, izjavio je predstavnik kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žovkva.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Jedini ozbiljni pregovori koji mogu da se vode s Rusima bili bi mogući na predsedničkom nivou. Moj predsednik je spreman za to. Međunarodni partneri treba da nam pomognu da organizujemo takav sastanak. Razgovaramo s nemačkim kancelarom o organizovanju takvog sastanka“, rekao je Žovkva.
Prema njegovim rečima, Kijev je spreman za diplomatsko rešavanje sukoba, odnosno da razgovara s Moskvom o širokom krugu pitanja, među kojima je i razmatranje neutralnog statusa Ukrajine, uz garancije o bezbednosti.
Žovkva je, međutim, naglasio da su Kijevu neophodne garancije bezbednosti i od SAD, Velike Britanije i Nemačke, odnosno da mu garancije koje bi Ukrajini dala samo Rusija nisu dovoljne.
Žovkva je dodao da je direktan kontakt Zelenskog i Putina neophodan „da bi se okončao strašni rat“. Istovremeno je naglasio da je glavni uslov Kijeva za vođenje ovih pregovora prekid vatre i povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.
Rusija i Ukrajina su prethodno održale tri runde pregovora. Tokom drugog kruga, strane su postigle dogovor o zajedničkom obezbeđivanju humanitarnih koridora za evakuaciju građana, dostavu hrane i lekova, ali humanitarni koridori nisu u potpunosti funkcionisali.
Očekuje se da će se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba sastati u četvrtak na marginama Diplomatskog foruma u ​​Antaliji, uz učešće turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije na brifingu u Moskvi.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Mantra da je Rusija ujedinila Zapad — velika laž
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
SVET
Šolc: Svesni smo ozbiljnosti situacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala