- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turska, Francuska, Izrael: Ko može najbolje da posreduje u sukobu Rusije i Ukrajine

© PixabaySvet
Svet  - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Pratite nas
Turska se, posle Belorusije, Francuske i Izraela, ponudila da posreduje u sukobu Rusije i Ukrajine i 10. marta zakazala sastanak ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe. Turska je pogodan teren za susret jer već dugo igra na dve karte, NATO i Rusiju, kaže bivši jugoslovenski diplomata Vladislav Jovanović.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Pokušaj da se međusobni sukob Rusije i Ukrajine reši za pregovaračkim stolom sam po sebi je uspeh, a broj kandidata za posrednike je sve veći. Belorusija je organizovala već tri runde pregovora delegacija Rusije i Ukrajine, a pokušavaju da posreduju i Francuska, Turska, Izrael, dok je poslednja ponuda stigla iz Kine.

Turska ima višeslojnu politiku

Vladislav Jovanović, dugogodišnji diplomata Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama, smatra da je Turska pogodna država za pregovore Rusije i Ukrajine zbog, kako kaže, višeslojne politike.
„Turska je zemlja koja igra na dve karte. S jedne strane, ona prema Siriji deluje suprotno međunarodnom pravu. Umešala se u rat na Kavkazu (između Azerbejdžana i Jermenije) pomažući jednu stranu prtiv druge, prodaje oružje Ukrajini iako je ona u sporu sa Rusijom. Ali mada je članica NATO-a nije uvela sankcije Rusiji i ima vrlo razvijenu vojnu i trgovinsku saradnju sa Rusijom, što NATO ne vidi kao dobar znak,“ objašnjava Jovanović.
Turska, naglašava naš sagovornik, ima višeslojnu politiku i osigurana je nekom ravnotežom između NATO i Rusije.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
RUSIJA
Lavrov: Mirovni dogovor mora da obuhvata tačku o uništavanju oružja koje je opasnost za Rusiju
„Ipak, u ovom slučaju pitanje je da li je ona najbolji domaćin za ove pregovore jer ima kontroverze u odnosima sa sve tri strane - Rusijom, Ukrajinom i Amerikom. Od ostalih, Švajcarska je bila neutralna država ali se sankcijama prema Rusiji približila NATO državama. Finska je tradicionalno vojno neutralna i ona je dokaz da to što je 80 godina već takva ništa ne smeta,“ dodaje Jovanović.

Dobre šanse Izraela kao posrednika

Izrael kao država zbog činjenice da ima dosta Izraelaca ruskog porekala i Ukrajinaca koji su jevrejskog porekla, smatra Jovanović, ima dobru polaznu osnovu za posredovanje.
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
RUSIJA
Zelenski: Ohladili smo se od ideje ulaska u NATO
„S druge strane, Izrael je bio relativno uzdržan u odnosu na crnu propagandu Zapada kojom se Rusija zasipa,“ kaže Jovanović.
Što se tiče Kine, dodaje on, ona je globalna sila koja je uzgred Americi rival, a kooperativan saradnik Rusije. Kad je reč o Francuskoj, kako kaže naš sagovornik, ona ne može biti domaćin pregovora Rusija i Ukrajine jer se jasno opredelila na kojoj je strani, ne samo politički već i na terenu, a to je Ukrajina.
„Belorusija je bliska Rusiji a jedno vreme se trudila da ostane neutralna iako je Zapad pokušavao da je stavi pod svoje ali to ju je samo okrenulo više ka Rusiji“, navodi Jovanović.

Zašto ne i Srbija

On napominje da, imajući u vidu sve pluseve i minuseve posrednika koji se nude, i Srbija može biti država koja ispunjava sve uslove kao najprirodniji i najpraktičniji teren za razgovore. Ujedno bi, kaže, Srbija bila i živa inspiracija jer je kroz celu svoju istoriju demonstrirala efikasnost i pozitivnost politike vojne neutralnosti
„Srbija ne može da bude pregovarač, ali kao nezavisna i vojno neutralna država, može da bude milje za Rusiju i Ukrajinu da pronađu rešenje koje će zadovoljiti obe strane a možda i da ih inspiriše domaćin to jest kako mi to rešenje vidimo jer se ne naslanjamo n na jednu vojnu stranu a držimo kurs dobih odnosa sa svima,“ smatra naš sagovornik.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov ukrajinski kolega Dmitrij Kuleba dogovorili su sastanak koji bi se trebalo da bude održan u četvrtak, 10. marta na Antalijskom diplomatskom forumu u južnoj Turskoj, najavio je turski šef diplomatije Mevlut Čavušolu. Ukrajina je istakla da će do razgovora doći ako oni budu smisleni. Turska koja deli granici u sa Rusijom i Ukrajinom u Crnom Moru više puta do sada je nudila pomoć u posredovanju dve strane u konfliktu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala