- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Si Đinping: Sprečiti da se „požar u Evropi“ otme kontroli

© AP Photo / UN Web TVSi Đinping
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Pratite nas
Kineski predsednik Si Đinping poručio je tokom video-samita sa francuskim liderom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da je prioritet u Ukrajini sprečavanje eskalacije, kao i da se situacija ne otme kontroli.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Situacija u Ukrajini je zabrinjavajuća, Kina duboko žali što se ratni požar ponovo razbuktao na evropskom kontinentu, izjavio je Si, a prenosi Centralna televizija Kine.

S tim u vezi, apelovao je na maksimalnu uzdržanost i sprečavanje velike humanitarne krize. On je pozvao Makrona i Šolca da zajedno podrže mirovne pregovore između Moskve i Kijeva i da pomognu u prevazilaženju poteškoća zarad mira.
Kina visoko ceni napore Francuske i Nemačke da reše situaciju u Ukrajini i spremna je da održava saradnju i koordinaciju sa Francuskom, Nemačkom i EU, kao i da, u skladu sa potrebama zainteresovanih strana, igra aktivnu ulogu zajedno sa međunarodnom zajednicom“, konstatovao je Si, precizirajući da „moramo zajednički da podržimo mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, pomognemo obema stranama da sačuvaju tendenciju ka pregovorima, prevaziđu poteškoće i nastave dijalog u cilju postizanja rezultata i mira“.
Peking je već pokrenuo humanitarnu inicijativu i spreman je da pruži dalju humanitarnu pomoć Ukrajini, naveo je kineski lider.
„Kineska strana smatra da je neophodno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, pridržavati se osnovnih ciljeva i principa Povelje UN, ozbiljno shvatiti legitimne zabrinutosti svih država u pogledu bezbednosne sfere i podržati sve napore da se promoviše mirno rešavanje krize“, dodao je Si.
Šef kineske države je upozorio da će sankcije, uvedene zbog situacije u Ukrajini, „uticati na stabilnost globalnih finansija, energetike, lanaca snabdevanja, kao i da će opteretiti globalnu ekonomiju koja je i tako pogođena pandemijom, što je štetno za sve strane”. Moramo da uložimo zajedničke napore kako bismo umanjili negativan uticaj krize, ocenio je Si.
Kini bi bilo drago da vidi ravnopravan dijalog između EU, Rusije, SAD i NATO-a, dodao je.
Lideri su, osim o ukrajinskoj krizi, razgovarali i o iranskom nuklearnom sporazumu i saradnji Kine sa EU.
Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
SVET
Kina: Naše prijateljstvo sa Rusijom „čvrsto kao stena“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala