Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odloženo ročište Belivuku, advokat traži izuzeće tužilaca

© Sputnik / Lola Đorđević Specijalni sud u Ustaničkoj
Specijalni sud u Ustaničkoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Pratite nas
U Specijalnom sudu u Beogradu, nakon više od tri sata kašnjenja, večeras je odloženo pripremno ročište pripadnicima organizovne kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića optuženim za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Suđenje je odloženo jer je Belivukov branilac Dejan Lazarević zatražio izuzeće postupajućeg zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića, njegovog kolege Babića i glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, kao i predsednika sudskog veća Vinke Berahe.
„Zahtev sam podneo zbog nepravilnosti u radu postupajućeg tužioca, a posle potvrđivanja optužnice Beraha je donela odluku o potvrđivanju sporazuma o svedočenju za koje nije mogla za dva krivična dela ona da ih potvrdi, već sudija za prethodni postupak“, rekao je Lazarević novinarima ispred Specijalnog suda.
O ovom zahtevu će biti odlučeno do 10. marta, kada je zakazan nastavak ročišta. Ovaj zahtev su podržali i Belivuk i Miljković obrativši se kratko sudu.
Jedan od navedenih razloga za izuzeće tužioca je što je Belivuk bio prisluškivan u pritvoru, javlja Tanjug.
Prethodno je ročište kasnilo tri sata pošto je straža svakog od optuženih detaljno pretresala iz razloga bezbednosti i provere da li imaju kod sebe nešto nedozvoljeno.Policija je takođe sa posebno dresiranim psima proveravala i hodnik, sudnicu i okolne prostorije iz predostrožnosti.
Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilac i sudsko veće. Nakon što se okonča pripremno ročište sud će zakazati glavni pretres (suđenje) koje će biti javno, a optuženi će moći detaljno da izlože svoje odbrane.
Osim pritvorenih, na optužnici se nalazi još šest osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a četvorica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status - svedoka okrivljenih.
Potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu.
U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje. Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.
Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.
Pripadnici grupe su , kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge gde, kada i na koji način treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u promet. Naloge su prenosili mahom preko aplikacije “Skaj”.
Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević zaključili su sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od 15 i 14 godina zatvora svedoče protiv ove grupe o teškim ubistvima i drugim krivičnim delima koja je počinila.Oni su prema ovim sporazumima dobili status svedoka okrivljenih, a pomenute kazne zatvora će im biti izrečene na kraju kompletnog suđenja ovoj grupi, ukoliko ispune obaveze iz sporazuma i svedoče protiv klana Belivuk-Miljković, potvrđeno je Tanjugu.
Hrvatin se optužnicom tereti za učešće u četiri od pet teških ubistava - Goran Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radijevića i Milana Ljepoje, dok se Spasojević tereti za učešće u teškom ubistvu Gorana Veličkovića i Aleksandra Gligorijevića, kao i za nedozvoljeno držanje oružja.
U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte, zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.
Protiv Belivuka, Miljkovića i pojedinih pripadnika ove grupe od januara se vodi istraga i za ubistvo Gorana Mihajlovića.
Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala