- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: „Severni tok 2“ – žrtva politizacije koja je dovela do vrtoglavih cena gasa u Evropi

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Pratite nas
Vrtoglavi rast cena gasa na evropskom tržištu posledica je odustajanja od puštanja u rad „Severnog toka 2“, izjavio je direktor Departmana za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije Dmitrij Biričevski.
On je u intervjuu za Sputnjik rekao da Moskva žali što je taj projekat postao žrtva dovođenja u vezu politike i ekonomije.
„Pravovremeno puštanje gasovoda u rad odgovalo bi interesima i Rusije, i Evrope. Umesto toga on je postao talac veštačkog dovođenja u vezu sa drugim političkim temama“, objasnio je Biričevski.
Neizbežne posledice suspenzije „Severnog toka 2“ već vidimo u kontekstu brzog rasta cena gasa na evropskom tržištu, dodao je.
Ranije je zamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio je mu da u svetlu rekordnih cena gasa u Evropi preostaje samo da čestita evropskim zvaničnicima na „dalekovidoj“ odluci da obustave puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“.
Podsetimo, prema londonskoj berzi ICE, jučerašnje cene gasnih fjučersa u Evropi nastavile su da obnavljaju istorijski maksikum na trgovanju u ponedeljak. Kako je precizirano u ponedeljak, cene su rasle za više od 60 odsto i prvi put u istoriji premašile 3.500 dolara za 1.000 kubnih metara. Cena gasa u Evropi je i danas premašila vrednost od 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara.
Nemački kancelar Olaf Šolc ranije je naložio Ministarstvu ekonomije zemlje da preduzme „neophodan administrativni korak“ kojim bi se odmah poništila sertifikacija „Severnog toka 2“. Reč je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda.
S tim u vezi, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova navela je da će odluka Berlina da obustavi sertifikaciju projekta naneti nepovratnu štetu rusko-nemačkim odnosima, kao i da će neizbežna posledica odustajanja od gasovoda biti nagli rast cena gasa na evropskom tržištu.
Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
RUSIJA
Medvedev o rekordnoj ceni gasa: Moje čestitke „dalekovidim“ evropskim kolegama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala