- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Filharmonijski koncert posvećen uspomeni na Zorana Đinđića

© AFP 2023 / PAUL J. RICHARDS Zoran Đinđić
Zoran Đinđić - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Pratite nas
Beogradska filharmonija, zajedno sa dirigentom Marijom Venzagom i virtuozom na trubi, Simonom Hefeleom, u petak 11. marta, posvećuje koncert uspomeni na Zorana Đinđića.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Spoj savremenog i tradicionalnog kroz prizmu duhovnosti biće prikazan kolažem dela – od Vagnerovog i Šumanovog „Fausta“ preko Bahovih duhovnih dela kojima je novi život udahnuo dirigent Leopold Stokovski, do Jostovog koncerta za trubu u spomen Četa Bejkera što je ujedno i domaća premijera ove kompozicije.
© Foto : Alberto VenzagoMario Venzago
Mario Venzago - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Mario Venzago
Drugi spoj iskustva i mladosti, donose Mario Venzago za dirigentskim pultom i superstar na trubi Simon Hefele, prvi put sa orkestrom Beogradske filharmonije. Idealna prilika za ljubitelje ovog instrumenta, džeza i legendarnog Četa Bejkera biće kompozicija „Pijeta“ K. Josta, koju će izvesti virtuoz, dobitnik najznačajnijih nagrada, etabliran na međunarodnom planu kao jedan od najuspešnijih trubača mlađe generacije. Iako nije u pitanju džez komad, kompozicija ima posvetu koja nagoveštava osnovnu muzičku ideju, a truba ulazi u teren džeza sa Bejkerovom raznovrsnošću i elegancijom.
© Foto : Marco BorggreveSimon Hefele
Simon Hefele - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Simon Hefele
Posle Vagnerovog i Šumanovog „Fausta“ i domaće premijere Jostove kompozicije, Filharmonija izvodi Honegerovu „Liturgijsku simfoniju“, kao i čuvenu transkripciju Bahove „Tokate“ i fugu u de-molu, Stokovskog. Ona je postala poznata najširoj publici kroz čuvenu Diznijevu „Fantaziju“ za koju je dela dirigovao upravo Stokovski.
Ulaznice za ovaj koncert su u prodaji na filharmonijskoj blagajani i onlajn.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala