- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Rusija nije menjala stav o energetskoj saradnji sa EU

© Foto : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Gasovod "Severni tok 2"
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Rusija nije menjala stav o energetskoj saradnji sa Evropom, dok je Zapad, naprotiv, nastojao da zaoštri situaciju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Nismo uradili ništa da bar nekako – rečju, delom, nagoveštajem, emocijom, planom – kažemo da više ne ispovedamo energiju kao polje, sferu saradnje. To se nikada nije desilo. A upravo zemlje... Zapada... upravo imaju želju da se situacija zaoštri, to je bilo očigledno svake godine“, rekla je Zaharova za „Prvi kanal“.
Ona je kao primer navela blokadu gasovoda „Severni tok 2“, čija je izgradnja imala za cilj da cene gasa u Evropi budu predvidive.
„Šta je Rusija uradila da uništi ovaj projekat, da do njega ne dođe? Ništa. Šta je Rusija uopšte radila? Radila je sve da ovaj projekat proradi... Tako da bi cene bile predvidive... da nikakva politika... ne može da utiče na energetski sektor“, zaključila je ona.
Podsetimo, izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Prvobitno je planirano da bude završena do kraja 2019. godine, ali je izgradnja kasnila zbog američkih sankcija.
Rusija je više puta isticala da je „Severni tok 2“, kome se aktivno protive SAD i Ukrajina, komercijalni projekat koji je od koristi za Evropu i apelovala je da se ne pominje u kontekstu bilo kakve politizacije. Moskva je takođe saopštila da namerava da nastavi tranzit gasa preko Ukrajine.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala