- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Velika Britanija: Mi smo vrlo, vrlo velikodušni ali – ne otvaramo granice za Ukrajince

© AP Photo / Owen Humphreys/Pool Photo via APBritanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonson odbacio je pozive da ublaži zahteve za vize za ukrajinske izbeglice koje beže od sukoba, istakavši da je Britanija velikodušna zemlja, ali da mora nastaviti da proverava ko u nju dolazi.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
"Mi smo vrlo, vrlo velikodušna zemlja. Ono što želimo je kontrola i želimo da imamo mogućnost proveravanja. Mislim da je razumno s obzirom na ono što se događa u Ukrajini osigurati da imamo neke osnovne mogućnosti da proverimo ko ulazi", rekao je Džonson odgovarajući na kritike da Britanija nije činila dovoljno i da je daleko iza svojih evropskih suseda u pomaganju rešavanja pitanja izbeglica.
Britansku vladu osudile su humanitarne organizacije, opozicioni poslanici i Francuska nakon što su, zbog britanskog insistiranja da izbeglice prvo dobiju vizu, neki Ukrajinci završili u francuskom gradu Kalais, odakle ne mogu da pređu u Britaniju, što je izazvalo diplomatski sukob.
Evropska unija pristala je da odobri privremeni boravak izbeglicama iz Ukrajine i omogućila im pristup zapošljavanju, socijalnoj službi i smeštaju do tri godine, prenosi Rojters.
Britanija je najavila vizne programe za one koji imaju familiju u zemlji ili spremnog sponzora.
U medijskim izveštajima navodi se da je Britanija dosad izdala samo oko 50 viza za Ukrajince, iako je premijer Džonson to osporio ne iznoseći dodatne detalje, piše Rojters.
Ruska vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
RUSIJA
UŽIVO Rusija za 8. mart objavila „režim tišine“, LNR preuzeo kontrolu nad 54 naseljena mesta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala