- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajina traži od EU: Prvo razmatrajte naše članstvo, pa onda Gruzije i Moldavije

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Ukrajina želi da se njen zahtev za članstvo u Evropsku uniju razmatra odvojeno od zahteva Gruzije i Moldavije, saopštio je ukrajinski list „Evropska pravda“ pozivajući se na izjavu ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Uz dužno poštovanje naših gruzijskih i ukrajinskih partnera, ali njihovi zahtevi koje baš sada predaju za članstvo u EU izgledaju kao pokušaj da se dva vagona prikače brzom ukrajinskom vozu koji se kreće ka Briselu. Zahtev Ukrajine za ubrzanu proceduru primanja u EU bi trebalo da se odvojeno razmatra od zahteva Gruzije i Moldavije“, rekao je Kuleba.

Kuleba je naveo da Kijev ceni „solidarnost Gruzina i Moldavaca sa Ukrajinom“ i da im je zahvalna za humanitarnu pomoć, ali „za sada ni Gruzija ni Moldavija nisu podržale nove sankcije EU protiv Rusije“.
Kako je navedeno u izjavi ministra spoljnih poslova Ukrajine, takav stav „ne odgovara partnerskim odnosima Ukrajine, Gruzije i Moldavije u okviru ‘pridruženog trija’ i jasno ilustruje nespremnost Tbilisija i Kišinjeva da postanu realni garanti bezbednosti u Evropi“.
Ranije je saopšteno da su 3. marta Moldavija i Gruzija predala zahtev za članstvo u EU. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je zahtev za članstvo u EU potpisao 28. februara.
Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.
Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala