- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin pozvao Evropu: Doprinesite spasavanju ljudi i izvršite pritisak na Kijev

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o situaciji u Ukrajini. Putin je istakao da ruska vojska preduzima sve moguće mere da spasi živote civila, kao i da ukrajinski nacionalistički bataljoni sprečavaju evakuaciju stanovništva, saopštila je pres-služba Kremlja.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Kako je objasnio ruski lider, uprkos „režimu tišine“ koji je ruska vojska ponovo proglasila radi evakuacije stanovništva, ukrajinski nacionalistički bataljoni sprečavaju to, pribegavaći nasilju.
„Primećeno je da je ruska vojska već nekoliko puta proglašavala 'režim tišine' za evakuaciju stanovništva duž humanitarnih koridora. Istovremeno, ukrajinski nacionalistički bataljoni to ometaju pribegavajući nasilju nad civilima i raznim vrstama provokacije“, navodi se u saopštenju.
Glavna pretnja u Ukrajini dolazi od nacionalista koji koriste terorističku taktiku, krijući se iza stanovništva, rekao je šef ruske države.
Kako se dodaje, Putin je apelovao na Evropsku uniju da pruži realan doprinos spasavanju ljudi, izvrši pritisak na Kijev i primora ga da poštuje humanitarno pravo.
Predsednik Ruske Federacije izneo je stav Moskve u vezi sa sprovođenjem specijalne operacije za zaštitu republika Donbasa. Vođen je sadržajan razgovor o humanitarnim aspektima trenutne situacije u zemlji, dodaje pres-služba.
Sa svoje strane, Mišel je tokom razgovora sa Putinom pozvao da se obezbedi pristup humanitarnoj pomoći stanovništvu Ukrajine i izrazio potrebu da se garantuje bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini „u uslovima borbenih dejstava“.
„Pozivam na hitan prekid borbenih dejstava i bezbedan humanitarni prolaz i pristup pomoći“, istakao je predsednik Evropskog saveta.
Podsetimo, na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona upućenu ruskom lideru Vladimiru Putinu, Oružane snage Rusije su od 10 sati objavile prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz Kijeva, Marijupolja, Harkova i Suma, saopštio je jutros Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje u Ukrajini.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
RUSIJA
Kremlj: Rusija je spremna da obustavi vojnu operaciju u svakom trenutku – ako Kijev ispuni uslove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala