- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novak: Rusija zna gde da preusmeri isporuke nafte, ako je odbiju SAD i EU

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa u Krasnodarskom kraju
Naftna pumpa u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Rusija vidi pritisak na partnere, trgovce, transportne kompanije i banke da odbiju kupovinu ruske nafte i naftnih derivata, ali upozorava da zna gde da ih preusmeri u slučaju odbijanja Evrope i SAD, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.
rusijaZbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
„Rusija je i ranije i danas u potpunosti ispunjavala sve svoje obaveze, svi zahtevi se ispunjavaju, nafta i naftni derivati se isporučuju po planu. Međutim, našu zabrinutost izazivaju razgovori i izjave o mogućnosti uvođenja embarga i odustajanja od ruske nafte i naftnih derivata. Takođe primećujemo ogroman pritisak na naše partnere, trgovce, transportne kompanije, banke i finansijske institucije“, rekao je Novak za televiziju „Rusija 24“.
On je istakao da takve izjave i postupci samo podgrevaju tržište.
„Vidimo da su cene danas već porasle iznad 130 dolara po barelu. Štaviše, svi znaju da su isporuke nafte i naftnih derivata iz Rusije danas najkonkurentnije za Evropsko tržište, s obzirom na razvijenu infrastrukturu i logistiku pomorskog snabdevanja“, istakao je Novak.
„Apsolutno je očigledno da će odustajanje od ruske nafte dovesti do katastrofalnih posledica po svetsko tržište. Porast cena biće nepredvidiv – više od 300 dolara po barelu, ako ne i više. Pri tome će biti nemoguće brzo zameniti količine ruske nafte na evropskom tržištu, za to će biti potrebno više od godinu dana, a istovremeno će biti mnogo skuplje za evropske potrošače. Pri takvom scenariju oni će postati glavne žrtve“, objasnio je ruski diplomata.
Novak smatra da bi evropski političari tada trebalo pošteno da upozore svoje građane i potrošače šta ih čeka i da će cene na benzinskim pumpama, cene struje i grejanja skočiti. To će uticati na druga tržišta, uključujući i američko, konstatovao je on.

Rusija nema veze sa rastom cena

On je podsetio da Rusija nema nikakve veze sa rastom cena nafte i gasa na svetskom tržištu.
Novak je skrenuo pažnju na izjave evropskih političara o energetskim pitanjima, posebno na pozive da se otarase ruske nafte i gasa. Prema njegovim rečima, evropski zvaničnici ponovo pokušavaju da probleme i neuspehe sopstvene energetske politike poslednjih godina prebace na Rusiju.
„Kao posledica toga, vidimo nagli rast cena energenata. Odgovorno izjavljujem da Rusija nema nikakve veze sa trenutnim rastom cena i nestabilnošću na tržištu“, istakao je on.
Političar je takođe napomenuo da Rusija, u vezi sa neosnovanim optužbama zbog energetske krize u Evropi i nametanjem zabrane „Severnog toka 2“, ima puno pravo da donese recipročne odluke i uvede embargo na pumpanje gasa kroz „Severni tok 1“ koji je trenutno u potpunosti napunjen.
„Ali mi za sada ne donosimo ovu odluku. Od toga niko neće imati koristi. Iako nas evropski političari podstiču na to svojim izjavama i optužbama na račun Rusije“, ocenio je Novak.
Prema njegovim rečima, Rusija garantuje da će isporučivati na međunarodno tržište najveći mogući nivo energetskih resursa, ostavljajući energetiku van politike.
„Sa ruske strane garantujemo da ćemo, kao i kroz istoriju naftno-gasnog kompleksa, nastaviti da isporučujemo na tržište najveći mogući nivo robe, ostavljajući energetiku van politike. Pri tome ćemo preduzimati sve zakonske mere za zaštitu naših kompanija, partnera i potrošača za obezbeđivanje stabilnog i predvidljivog snabdevanja energijom na duži rok“, konstatovao je on.
Novak je istakao da Rusija u potpunosti ispunjava sve obaveze na globalnom tržištu nafte. Istovremeno, prerada nafte u Rusiji funkcioniše po planu, od početka godine je porasla za 6 odsto, što će u potpunosti zadovoljiti domaću potražnju i izvozne ponude. Pri tome, zbog spoljnog pritiska broj učesnika na tenderima za kupovinu nafte iz Rusije sveden je na minimum, što podriva temelje tržišta i dovodi do značajne štete za potrošače, zaključio je Novak.
Rusija je najveći dobavljač nafte za Evropu. Evropa troši oko 500 miliona tona nafte, od čega oko 150 miliona tona (ili 30 odsto) dolazi iz Rusije. Plus još 80 miliona tona naftnih derivata.
Ranije je objavljeno da ruske kompanije imaju poteškoća sa prodajom svoje nafte i naftnih derivata iz morskih luka – brodovlasnici se plaše da prevoze rusku naftu, što izaziva povećanje vozarina, a banke ne otvaraju akreditive.
Pad kcija na Njujorškoj berzi-najgori dan na Volstritu od početka godine - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
EKONOMIJA
Skok cene nafte na najviši nivo u poslednjih 13 godina srušio evropske berze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala