- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kriza u Ukrajini vrši pritisak na lanac snabdevanja mikročipovima

© Sputnik / Vladimir Vяtkin / Uđi u bazu fotografijaMikročip 741K-FC
Mikročip 741K-FC - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Očekuje se da će već opterećena industrija poluprovodnika trpeti još više pritisaka zbog trenutne krize u istočnoj Evropi, pošto Ukrajina i Rusija obezbeđuju najveći deo svetskih zaliha neona i paladijuma, ključnih materijala za proizvodnju mikročipova.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Neon, neophodan za lasere koji se koriste za pravljenje čipova, je nusproizvod ruske proizvodnje čelika. Zatim se prečišćava u Ukrajini.
Paladijum se koristi u senzorima i memoriji.
Trenutni globalni nedostatak čipova pogoršaće se ako zastoj potraje jer više od 40% svetske ponude paladijuma dolazi iz Rusije, dok Ukrajina proizvodi 70% globalne ponude neona, navodi Moody’s Analytics.
Tokom rata u Ukrajini 2014-2015, cene neona su porasle nekoliko puta, što ukazuje na to koliko ovo može biti ozbiljno za industriju poluprovodnika.
Tekući nedostatak čipova ozbiljno je pogodio globalne proizvođače tokom pandemije kovid19 nakon što su rad na daljinu i ograničenja mobilnosti izazvali ubrzanje digitalizacije širom sveta, prenosi RT.
Moody’s Analytics očekuje da će se kriza čipova produbiti ako se dogovor ne postigne u narednim mesecima, a to će uticati na industrije koje veoma zavise od proizvodnje poluprovodnika.
„To znači da predstoje značajni rizici za mnoge proizvođače automobila, proizvođače elektronskih uređaja, proizvođače telefona i mnoge druge sektore koji se sve više oslanjaju na čipove da bi njihovi proizvodi funkcionisali“, upozoravaju stručnjaci.
Tojota automobili - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
EKONOMIJA
Najveći automobilski gigant na svetu smanjio proizvodnju za 500.000 vozila — razlog čipovi i korona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala