- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Direktor galerije Ufici: Apsurdno je uvoditi sankcije ruskoj kulturi

© FotoGalerija „Ufici“ u Firenci
Galerija „Ufici“ u Firenci - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Ajke Šmit, direktor galerije Ufici u Firenci, osudio je sankcije ruskoj kulturi rekavši da su pozivi na uklanjanje ruskih skulptura ili zabranu ruskih izložbi kao reakcija na rat u Ukrajini „apsurdni“.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Komentar je usledio nakon što je gradonačelnik Firence Dario Nardela u sredu na Tviteru otkrio da je bilo poziva na uklanjanje spomenika ruskom piscu Fjodoru Dostojevskom, ruskog vajara Ajdina Zejnalova, koji je postavljen u gradu prošle godine.
„Nadamo se da će brojni pozivi na mir koji se čuju širom sveta imati efekta“, rekao je Šmit i dodao da je bio primoran da se pridržava vladinih pravila o prekidu kontakta sa ruskim institucijama, saopštila je pres-služba muzeja.

On je takođe istakao da se u potpunosti protivi ratu u Ukrajni i podsetio da je na dan izbijanja sukoba, Galerija Ufici postavila sliku „Posledice rata” Petera Paula Rubensa na svojim društvenim mrežama.
Ranija odluka Univerziteta Milano-Bikoka da otkaže kurs o Dostojevskom kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu naišla je na ogorčenje kod autora i predavača Paola Norija. Nakon kontroverze koja je usledila, kurs je vraćen na raspored.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala