- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Bilo bi me sramota da nemam ovakvo mišljenje – ruski sportisti ne zaslužuju sankcije“

© AFP 2023 / MARCO BERTORELLOBiciklizam – fotografija biciklista sa trke Strade Bjanki
Biciklizam – fotografija biciklista sa trke Strade Bjanki - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
Pratite nas
Predsednik Balkanske biciklističke unije (BCU) Vladimir Kuvalja, ujedno i direktor trke Beograd - Banjaluka, izjavio je da ruski sportisti ne zaslužuju sankcije sa kojima su suočeni nakon sukoba u Ukrajini.
Međunarodni olimpijski komitet, ali i sve krovne sportske organizacije zabranile su nastupe Rusiji, a među njima je i Svetska biciklistička unija (UCI).
„Sankcije koje su uvedene sportistima nisu u stvari sankcije za političku Rusiju nego za kompletnu Rusiju, kako bi se celom narodu ove zemlje na teret stavila kolektivna krivica. Rusija je velika sportska nacija i mislim da nije pravedno ovo što je urađeno sportistima. Zabrane pod kojim se nalaze su nešto što ne sme prihvatiti nijedan sportista na svetu, a posebno nijedna federacija“, rekao je Kuvalja.
Nažalost, sve više je onih koji pod uticajem zapadnih medija osuđuju ruske sportiste kao da su nešto krivi, a oni su nepravedno uskraćeni da se bave onim za šta žive i od čega žive, dodao je Kuvalja.
„Što se nas tiče, ruski sportisti i klubovi su dobrodošli u Republiku Srpsku, a verujem i u celu BiH i Srbiju. Svi saosećamo sa Ukrajinom, ali u duhu sporta nije ono što je urađeno“, smatra Kuvalja.
Kuvalja je slično govorio i prošlog leta kada je na Svetskom prvenstvu u amaterskom biciklizmu u Istočnom Sarajevu pustio rusku himnu Marini Letajevoj, što je bilo suprotno pravilima jer su svi ruski sportisti bili pod sankcijama zbog navodnog nepoštovanja doping protokola.
Znam da ću i zbog ovog stava sigurno trpeti sankcije, ali kada ne bih imao ovakvo mišljenje bila bi me sramota da se bavim sportom. Smatram da sportisti ne smeju da budu deo političke igre. Isto to sam govorio i letos, a isto ću govoriti uvek u ovakvim slučajevima“, naglasio je Kuvalja.
On je posebno kivan na stav krovne biciklističke organizacije Velike Britanije, koja je čak tražila od UCI da se uvedu zabrane i ruskim funkcionerima koji rade u Evropskoj i Svetskoj biciklističkoj federaciji.
„Tek to nema nikakvog smisla, pa sam jasno i glasno rekao svoj stav koji su čuli svi članovi Evropske biciklističke federacije“, poručio je Kuvalja.
Rus bi da se takmiči – promenio je državljanstvo: „Rođen sam u Italiji, zaljubio sam se u Francuskoj“
Nikita se oglasio o izbacivanju iz F1: Ignorisana je moja želja /foto/
Neprjaeva osvojila Svetski kup uprkos zabrani Međunarodne skijaške federacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala