- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Vatrena kugla obasjala nebo iznad Hrvatske: „Bilo je sjajnije od punog meseca“ /video, foto/

© Fotolia / trahkoMeteorit
Meteorit - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
Pratite nas
Sinoć se iz Hrvatske na nebu mogao videti meteor, koji je zableštao oko 19.55 sati, a očevici kažu da je bio sjajniji od punog meseca.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Hrvatski astronomski savez objavio je da je sjajna, vatrena kugla primećena sa mnogo lokacija iz Hrvatske i pojašnjavaju da je reč o izgaranju svemirskog tela verovatno poreklom iz Asteroidnog pojasa koje je prema trenutnim procenama izgorelo u atmosferi negde iznad srednje Italije.
"Vatrena kugla sijala je desetak sekundi, a bila je sjajnija od Meseca starog 4-5 dana. Hrvatska, odnosno Globalna meteorska mreža, zabeležila je pojavu te se trenutno prikupljaju i obrađuju podaci, a preliminarno saopštenje se može očekivati sutra do kraja dana", stoji u objavi Hrvatskog astronomskog saveza uz fotografije meteor bolida koje su snimile meteorske kamere iz Huma i Roča u Istri.
Meteor — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
DRUŠTVO
Snimljen meteor na nebu iznad Hrvatske /video, foto/
Meteori  - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2020
U Sloveniji nađeni ostaci meteora koji je pre 10 dana eksplodirao u Hrvatskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala