- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vašington post: Amerika sprema plan u slučaju da Zelenski napusti Ukrajinu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
Pratite nas
Američki Stejt department, Pentagon i ostala američka administracija pripremaju planove u slučaju da vlada ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog mora da napusti Ukrajinu, uključujući i scenario po kojem će Zelenski uspostaviti vladu u egzilu u Poljskoj, piše Vašington post.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Kako američki list dodaje, Amerika sprema plan u slučaju „da Vlada Zelenskog bude morala da beži iz ukrajinske prestonice ili iz zemlje“.
„Pravimo planove za vanredne situacije za svaku situaciju“, rekao je za list neimenovani zvaničnik američke administracije, koji nije isključio scenario u kojem bi Zelenski stvorio „vladu u egzilu“ u Poljskoj piše list.
Vašington post ističe da je Zelenski razgovarao sa američkim zvaničnicima da li treba da se prebacii iz Kijeva u Lavov, bliže poljskoj granici.
Prema rečima neimenovanog visokog ukrajinskog zvaničnika, obezebeđenje je spremno da Zelenskog i članove njegovog kabineta brzo prebaci iz zemlje.
„Za sada odbija da ode“, rekao je ukrajinski zvaničnik za list.
Osim toga, kako navodi Vašington post, evropske diplomate, kao i njihove američke kolege, „počinju da se spremaju kako da podrže ukrajinsku vladu“ u slučaju „pada“ Kijeva.
Prema rečima neimenovanog evropskog diplomate, ranije doneta Rezolucija Generalne skupštine UN kojom se osuđuje ruska vojna operacija, služi kao element u „postavljanju temelja“ da se administracija Zelenskog prizna kao legitimna, kao i da se njegova vlada održava „na površini“, čak i u slučaju kada ne bude imala više kontrolu nad svojom zemljom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala