Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština ponovo obeležila smrt teroriste Jašarija, Kurti pod zastavom „UČK“ u Skupštini

© Flickr / Adam JonesGrb terorističke organizacije OVK
Grb  terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i predsednica Vjosa Osmani odali su još jednom počast terorističkoj „UČK“ u Memorijalnom kompleksu „Adem Jašari“ u Srbici u okviru obeležavanja 24 godine od smrti Adema Jašarija i članova njegove porodice.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Obeležavanje Jašarijeve smrti, koga je zvanična Srbija označila kao teroristu i kog su policijske snage posle trodnevne opsade početkom marta 1998. godine, nakon što je prethodno odbio da im se preda — likvidirale u kući u Prekazu, počelo je u subotu.
Tim povodom juče je održana i svečana sednica Skupštine u Prištini na kojoj se Kurti poslanicima obratio sa govornice na kojoj je bila postavljena zastava sa amblemom „UČK“.
Zastavu pre početka svečane sednice kojom je obeležen ovaj događaj, zvanično nazvan godišnjica „Epopeje OVK“, postavila je poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musljiu, objavio je portal Kosovo onlajn.
Kurti je tokom obraćanja rekao da je nemoguće ne pomenuti činjenicu da su saborci Adema Jašarija u Hagu.
„Nemoguće je ne pomenuti da kada se setimo jednog od najneviđenijih heroizama, u Hagu imamo drugove Adema i Hameza Jašarija koji su u zatvoru, upravo zbog ovog rata, zbog narativa koji smo krvlju gradili, dok je Srbija trudi da obnovi to lažima“, kazao je Kurti, navodi „Koha“, preneo je Tanjug.
Adem Jašari, sa svojim bratom Hamezom Jašarijem bio je vođa „OVK“, a odbili su da se predaju nakon napada policijskih snaga na selo Donji Prekaz u opštini Srbica, 5. marta 1998, koji je usledio pošto je krajem februara grupa boraca „OVK“ predvođena Ademom Jašarijem napala policijsku patrolu i ubila četiri, a ranila dva policajca.
Specijalne policijske snage su 5. marta napravile neprobojan obruč oko sela, a srpske snage bezbednosti (PJP i SAJ) su okružile Jašarijevu porodičnu kuću i pozvale na predaju, dajući dvosatni rok za predaju. Više desetina civila predalo se i udaljilo sa lica mesta, a iz Jašarijeve kuće započelo se sa upotrebom teškog naoružanja kada su ubijena dva policajca, a ranjena tri. Policija je potom uzvratila teškom artiljerijom i praktično uništila i Jašarijevu kuću.
Optužnica protiv bivših komandanata „OVK“ Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.
Prema optužnici, „najmanje između marta 1998. i septembra 1999. Tači, Veseli, Selimi, Krasnići i drugi članovi udruženog zločinačkog poduhvata imali su zajednički cilj da obezbede i vrše kontrolu nad celim Kosovom putem metoda koje su uključivale zastrašivanje, maltretiranje, nasilje i nezakonito eliminisanje onih koji se smatraju protivnicima“.
Memorijal Ademu Jašariju u Prekazu - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
SRBIJA
Jašari na čelu KBS — loša vest za Srbe na Kosmetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala