- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Kultura poništavanja“ svega ruskog: Dokaz da Amerika stvara zapadni krug novog totalitarizma /video/

CC0 / Pixabay / Led i vatra
Led i vatra  - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
Pratite nas
Možete nekada ratovati sa oponentima, ali im ne možete sporiti ljudskost. Zapad je, međutim, otišao u potpunu krajnost i satanizaciju onih sa kojim se sukobljava, a „kultura poništavanja“ svega ruskog pokazuje da Amerika stvara jedan zapadni krug novog totalitarizma, gde sve počiva na podeli – dobro i zlo, crno i belo.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Ovako istoričar i politički analitičar Dragomir Anđelković gleda na činjenicu da se na meti zapadnih sankcija koje su Rusiji uvedene zbog specijalne operacije u Ukrajini nisu našli samo ruski političari, privredni i finansijski sektor, već i ruski mediji, sportisti, kultura, odavno pokojni pisci i kompozitori, studenti i ruski umetnici koji žive i rade u zapadnim zemljama, pa čak i rusko drveće i mačke.

Zapadni krug novog totalitarizma

Prema njegovim rečima, slične stvari su se dešavale i ranije, ali ovakav odijum Zapada prema svemu što potiče iz Rusije svedoči o kulminaciji sloma zapadne demokratije.
„Nema ni unutrašnje demokratije niti spoljnog uvažavanja različitosti bez priznavanja da svi imaju svoje interese i da se za njih bore. Zapad, međutim, počinje da liči na Orvelovu „1984“ u kome postoji kult mržnje i gde svi građani svakoga dana treba da izdvoje dva minuta mržnje usmerene prema oponentima Velikog brata, da bi njega više voleli u meri u kojoj mrze druge. Tako i Amerika sada tera i svoje građane i građane sveta da mrze Rusiju kako bi voleli Ameriku sa svim njenim manama. Dakle, ta imperija koja polako propada pokušava i na taj način da konsoliduje svoju snagu“, objašnjava gost „Sputnjik intervjua“.
Ta snaga Amerike je, smatra Anđelković, sve manja, ali je i sve agresivnija, pa je otuda, kako kaže, i započela operacija gušenja ruskih medija, potpunog ocrnjivanja predsednika Vladimira Putina i satanizacije cele Rusije i ruske nacije.
„Mi smo sve to prošli 1999. godine, ali možda tada nismo do kraja naučili lekciju jer smo mislili da smo mi pogrešili, da nismo shvatili šta znači pad Berlinskog zida. To je možda i tačno, ali nismo shvatili i nešto drugo - šta zaista znači taj neoliberalni totalitarni sistem. Pokojni akademik Ljubomir Tadić je to na vreme razumeo i na to je ukazao još u jeku bombardovanja 1999. godine, kada je rekao da se svet suočio sa tri vida totalitarizma – prvi je nacističko-fašistički, drugi je boljševički, a treći je neoliberalni. Vreme je pokazalo da je, na žalost, bio u pravu“, ocenjuje istoričar.

Kultura „crno-belog“

Komentarišući zabranu ruskim paraolimpijcima da se takmiče i pritiske na ruske umetnike i sportiste koji žive na Zapadu da se odrede prema dešavanjima u Ukrajini, Anđelković kaže da svuda u svetu ima isključivosti, ali da ona nigde nije na taj način stavljena na tron kao u zapadnom civilizacijskom krugu.
„Zapadna crno-bela matrica glasi „ili ste Bog ili ste Đavo“, nema sredine, nema nijansi. Tu je i element istorijski nagomilane rusofobije jer je Rusija najveća pravoslavna sila van zapadnog kruga. Oni dakle mogu da tolerišu sile koje su im potčinjene, ali svaka sila koja je van njihovog kruga je osuđena na uništenje. To će se desiti i sa Kinom jer je Rusija danas „kineski zid“. Rusija je zid koji danas štiti Kinu, jer bi oni sutra na nju krenuli još gore“, uveren je naš sagovornik.
Treći element Zapada koji u svemu ovome treba imati na umu je, kaže istoričar, specijalni rat.
„Zapad polazi od one stare ideje „Umeća ratovanja“ Sun Cua gde se, kako bi se neprijatelj porazio, mora izazvati razdor i podela u njegovoj kući. Šta oni žele? Žele da ovakvim pritiskom na Ruse, od onih najbogatijih oligarha kojima ugrožavaju imovinu, do Rusa koji su navikli na zapadni način života ili čija deca studiraju na Zapadu, izazovu pobunu u Rusiji. Žele da ugroze Putina i Kremlj izazivanjem nezadovoljstva proizašlog iz urušavanja načina života na koji su ljudi navikli. Zato ih diskriminišu i uvode im sankcije. Ali, oni ne znaju ruski mentalitet jer Rusi, po pravilu, na takve izazove odgovaraju homogenizacijom i odbranom“, napominje Anđelković.

Atmosfera linča

Gost „Sputnjik intervjua“ je mišljenja da u slučaju zabrane emitovanja i distribucije sadržaja ruskih medija u Evropskoj uniji ne možemo govoriti samo o cenzuri.
„Autoritarni sistemi zabranjuju nešto, oni cenzurišu, dok totalitarni sistemi nameću stavove. Pa zamislite tu atmosferu linča koja postoji u većini zapadnih zemalja ako javno, ritualno, ne napadate Rusiju. Nije dovoljno da ćutite, već morate da ispoljite najgori stav u totalitarnom duhu. Zapad, koliko god pričao o demokratiji, ima taj sofisticirani neoliberalno-totalirani sistem jer njima nije cilj samo da se ne iskaže stav koji im se ne dopada, već da svi mi razmišljamo na način na koji oni to hoće“, ističe Anđelković.
To je glavni razlog, ocenjuje istoričar, udara na ruske medije:
„Ali, oni time neće nauditi Rusiji, već svojim građanima jer je ovo čin produbljivanja totalitarizma na Zapadu i ugrožavanje ključnih vrednosti koje liberali, navodno, propovedaju.“
Podsetimo, usled zapadnih sankcija ruski mediji RT i Sputnjik prekinuli su rad u četiri zemlje EU – Španiji, Francuskoj, Nemačkoj i Grčkoj, dok su čuveni ruski teniseri Danil Medvedev i Karen Hačanov primorani da uklone ruske zastave sa zvaničnih profila na Instagramu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala