Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropa zabacuje novi mamac za Srbiju – pod dirigentskom palicom Amerike

© AP Photo / Michel EulerAleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
Pratite nas
Porukom da Ukrajina, niti bilo koja druga zemlja, neće biti u EU pre Srbije, francuski predsednik Makron manipuliše, zato što on najbolje zna da EU nije u stanju nikoga da primi. Očigledno se, pod američkom dirigentskom palicom, sada gradi neki novi poredak, ali ni u takvoj situaciji, oni ne mogu nikoga da prime. To su samo magle.
Ovako za Sputnjik profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić komentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona datu u telefonskom razgovoru srpskom kolegi Aleksandru Vučiću da će Srbija pre Ukrajine biti u EU.
Proširenje Evropske unije već dugo uopšte nije na dnevnom redu i neće dugo biti, bez obzira na trenutne okolnosti u svetu“, kaže nam Samardžić.
Profesor podseća da, sa izuzetkom Hrvatske koju je, kaže, po inerciji od ranije, a zahvaljujući Nemačkoj, EU primila u svoje okrilje, u tu porodicu već dugo niko nije primljen, jer Unija jako dugo ima probleme unutrašnjeg funkcionisanja, mnoge krizne i para krizne mehanizme kojima se bavi da bi izašla iz svojih nelagoda.
„Oni danas ne bi mogli Andoru da prime, kada bi tražila. To je problem funkcionalnosti sistema sa dvadesetsedmoricom gde se mnoge stvari donose konsenzusom i velikih nedaća celog tog sistema koji ne može da reši nijedan ozbiljan problem sa kojim se suoči. Recimo migrantsku krizu ili krizu sa kovidom preuzele su države članice koje su igrale glavnu ulogu“, kaže Samardžić.
© Tanjug / PREDSEDNISTVOPredsednik Francuske Emanuel Makron tokom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati „Srbija“
Predsednik Francuske Emanuel Makron tokom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati „Srbija“ - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
Predsednik Francuske Emanuel Makron tokom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati „Srbija“

Drže Balkan u retoričkoj zamci

Upitan da li je u ovom slučaju reč o novoj šargarepi na starom štapu i čega bi smo morali da se odreknemo da bismo ušli u EU, ukoliko je francuski predsednik ipak bio ozbiljan, naš sagovornik kaže da je reč o sticaju okolnosti. On podseća da pod starim štapom i šargarepom EU drži ne samo Srbiju, već centralni Balkan, onaj koji naziva zapadnim.
„Ovaj prostor oni drže na stend baju iz razloga održavanja kondicije za njegovu kontrolu. U pitanju je samo geopolitički razlog, da se taj prostor sačuva u nekom sklopu takozvane zapadne kolektivne bezbednosti. Kako je izbila kriza u Ukrajini i stvari teško mogu da se kontrolišu, oni pokušavaju da te države, posebno ove koje nisu članice, na neki način smire i da ih drže u još većoj retoričkoj zamci“, tvrdi Samardžić.
Upitan da li, zbog trenutnih dešavanja u Ukrajini, ipak ne treba do kraja isključiti brz prijem Srbije u EU, kao što je to bio slučaj sa Bugarskom i Rumunijom 2007. godine, on primećuje da je poslednjih dana došlo do entuzijazma, čak i kod, kako kaže, ozbiljnih političara u Srbiji, pa i kod opozicionih, zato što je to jednini način da uđemo u orbitu, u novu podelu sveta, prvo kroz Evropu, pa onda po drugim linijama.
„Tu se očigledno gradi neki novi poredak, pod američkom dirigentskom palicom, ali ni u takvoj situaciji, oni ne mogu nikoga da prime. Jasno je zašto to rade, ali mi nije jasno kako ljudi ovde mogu da se uhvate na taj mamac. Priča da će pre ući Srbija, nego Ukrajina, je priča da će neki dobar plivač da stigne do horizonta na pučini brže nego slab plivač. Do horizonta se ne može doplivati, tu je ceo problem metaforički rečeno, i sa nama i sa Ukrajinom“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala