- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski provokacijom u nuklearnoj elektrani želeo da ostvari zabranu letova nad Ukrajinom

© AP Photo / Zaporizhzhia nuclear power plant Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom ruske vojne operacije u Ukrajini
Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom ruske vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Provokacija u nuklearki Zaporožje bila je pažljivo smišljena, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je želeo da je iskoristi da ubedi zapadne zemlje da uvedu zonu zabrane letova iznad Ukrajine, rekao je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov za RIA Novosti.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
„Naravno, reč je o smišljenoj provokaciji, jer, kao prvo, nijedan vojnik iz ruske ili ukrajinske vojske ne bi se nikada, pri zdravoj pameti, usudio da izvrši takvu provokaciju na teritoriji najveće evropske nuklearne elektrane, koja ima šest nuklearnih jedinica“, rekao je Nikolaj Azarov.
On je napomenuo da „čak i ako dođe do sekundarnog požara u centru za obuku, to je i dalje vanredna situacija, jer je reč o nuklearnom objektu superkategorije.
„Stoga, prvo, sasvim je očigledno da se radi o namernoj provokaciji. Drugo, Zelenski je reagovao trenutno – to se dogodilo noću, a njegov trenutni apel Amerikancima i Velikoj Britaniji sa apsolutno lažnim informacijama sam po sebi ukazuje da je to pripremljena provokacija. On je bio u toku s tim događajem i pokušao da preko te provokacije ostvari zabranu letova iznad Ukrajine“, dodao je Azarov.
Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da su kijevske vlasti pokušale da sprovedu „monstruoznu provokaciju” na teritoriji pored nuklearne elektrane Zaporožje.
Oko dva sata ujutru 4. marta, u zaštićenom području pored stanice, mobilnu patrolu Nacionalne garde napala je ukrajinska diverzantska grupa, otvorivši tešku vatru iz malokalibarskog oružja .
Pripadnici patrole su uzvratili vatrom iz malokalibarskog oružja, a napuštajući zgradu ukrajinski diverzanti su podmetnuli požar.
Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da sada osoblje Zaporoške nuklearne elektrane nastavlja da radi uobičajeno, a da je radioaktivnost na području elektrane u normalnim vrednostima.
Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja severnoatlantskog bloka, rekao da u alijansi smatraju da NATO avioni i trupe ne treba da budu u Ukrajini.
Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom ruske vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Makron nakon incidenta u nuklearci u Ukrajini zabrinut zbog rizika po nuklearnu bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala