- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Đokoviću se ponovila istorija, ali – ovo nije 2017. godina

© AFP 2023 / JOE KLAMARMarjan Vajda i Novak Đoković
Marjan Vajda i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Slovački trener Marjan Vajda je napustio tim Novaka Đokovića drugi put u karijeri. Saradnja duga 15 godina došla je do kraja, a ostaće upamćena kao jedna od najproduktivnijih u istoriji sporta. Šta je odnos Srbina i Slovaka značio i šta trenutno znači?
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Đoković je krenuo da sarađuje sa Vajdom sada već davne 2006. godine tokom Rolan Garosa, kada je srpski teniser bio 63. teniser planete.
Vajda je priznao da je na taj sastanak otišao radi reda, odnosno, kako je sam rekao, najviše kako bi tada jedanaestogodišnju ćerku odveo u Pariz.
„Nisam želeo da idem i da dogovaram posao, već sam previše putovao, ali sam doneo spontanu odluku da pokažem grad svojoj najmlađoj ćerki Nataliji. Otišao sam i da sretnem Novaka. Ušao je u četvrtfinale Rolan Garosa, a već na turniru u Hertogenbošu sam bio njegov trener“, prisetio se jednom prilikom Vajda.

Problem?

Navijači Novaka Đokovića odlazak Vajde shvatili su kao problem, s obzirom na to da je prethodni rastanak slovačkog trenera i srpskog tenisera prošao bez mnogo uspeha.
Đoković je u maju 2017. raspustio ceo stručni štab, a od tada, pa sve do godinu dana kasnije kada je članove krenuo da vraća u svoj tim, nije imao mnogo uspeha.
Taj period obeležila je i povreda lakta za srpskog tenisera, a, sve u svemu, bez Vajde je osvojeno gotovo ništa.
„Toliko dugo radim sa Novakom da ovo više nije stvar treninga, već poverenja i energije. Novak oseća veliku podrške od mene. Važna uloga trenera je da mentalno bude uključen u meč, da igrač vidi koliko je trener prisutan i koliko ga zanima ishod. Ja neću samo da radim treninge i sedim... Veoma sam zainteresovan za sve, toliko da se ponekad i ja nađem na terenu“, pričao je Vajda jednom prilikom.
Situacija koja se desila sada, odnosno krajem 2021, doduše nije ista kao ona 2017, jer su uslovi pod kojima su se Srbin i Slovak rastali dosta drugačiji.
Pre pet godina ceo Novakov tim je, kako je kasnije priznato, bio fizički i psihički umoran, pogotovo nakon godinama iščekivanog Rolan Garosa 2016. godine.
Novak se tada tražio, pokušao je sa Andreom Agasijem i Radekom Štepanekom kao glavnim trenerima, a uz povredu lakta nije nikako mogao da pronađe ritam i balans.
Jedan od najbitnijih faktora novog rastanka je taj što će u Novakovom timu ostati iskusni hrvatski stručnjak Goran Ivanišević, koji sa srpskim teniserom sarađuje još od Vimbldona 2019, uz Vajdu.
Ivanišević predstavlja nekog u Đokovićevom timu koji je već upoznat sa svim stvarima sa kojima jedan trener treba da bude upoznat, a neretko je bio i jedini Novakov trener na turnirima tokom godine, jer se sa Vajdom smenjivao u toj ulozi.
Takođe, svi ostali članovi tima – fizioterapeuti Ulises Badio i Miljan Amanović i kondicioni trener Marko Paniki – ostaju uz Đokovića, te se ni na tom polju ništa ne menja, što je sigurno pozitivna stvar za naredni period.

Kraj ere

Sada već pedesetšestogodišnji Slovak verovatno nije mogao ni da zamisli kakvu će trenersku karijeru izgraditi uz Novaka Đokovića, a priča dobije posebnu slatkoću kada se shvati koliko malo je falilo da do ove saradnje, jedne od najboljih u istoriji sporta, ni ne dođe.
Vajda je za 15 godina postao ne samo Novakov trener i prijatelj, već i član porodice i neko na koga se srpski teniser nije oslanjao samo u trenucima profesionalnih poteškoća.
„Govorio sam mnogo puta o Marjanu i njegovom uticaju na moj život. Uloga mu je mnogo veća od teniskog trenera, on je nezvanično-zvanični član naše porodice. Prijatelj mi je, mentor, neko sa kim mogu da se našalim u svakom trenutku, a s druge strane mogu i da podelim brige, emocije i strahove koje svako od nas oseća“, rekao je Novak jednom prilikom i dodao:

„On je jedan od najboljih ljudi koje sam upoznao u životu“.

Novak Đoković je tokom karijere proveo rekordnu 361 nedelju na vrhu ATP rang liste. Osvojio je 20 Grend slem titula, pet Završnih turnira i ispisao još mnogo stranica teniske istorije.
Za sve to je nedvosmisleno zaslužan Marjan Vajda, ali za razliku od prethodnog puta, ovog Novak i njegovi navijači nemaju previše razloga za brigu.
Marjan Vajda i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SPORT
Oglasili se Đoković i Vajda o raskidu
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
SPORT
Rusijo, budi ponosna – Medvedev je i zvanično najbolji na planeti!
Dijana Đoković i Marina Rajević Savić - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Podkast
Dijana Đoković – velika majka šampiona sveta | Dok anđeli spavaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala