- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata napadnut u glavnom gradu Litvanije, Moskva upozorava baltičke zemlje

© Sputnik / Marius BaranauskasAmbasada Rusije u Litvaniji
Ambasada Rusije u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
U Vilnjusu, glavnom gradu Litvanije, napadnut je ruski diplomata.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, protiv diplomate je primenjena fizička sila a ambasada je tim povodom uputila notu u litvansko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Izvršen je napad na ruskog diplomatu u litvanskoj prestonici uz primenu fizičke sile, pored toga pokušali su da izvrše pritisak na ambasadora", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Iako je nota upućena mere koje baltičke države preduzimaju u cilju obezbeđenja ruskih diplomatskih predstavništava očigledno nisu dovoljne, dodala je ona.

Upozorenje za baltičke zemlje

Moskva upozorava Litvaniju, Letoniju i Estoniju na odgovornost za pokrenutu antirusku psihozu i zahteva od vlasti u tim zemljama da preduzmu mere za zaštitu ruskih stranih misija, napomenula je Zaharova.
„Upozoravamo Vilnjus, Rigu i Talin na odgovornost za posledice antiruske psihoze koju su oni izazvali. Zahtevamo od nadležnih organa ovih zemalja da preduzmu hitne mere za zaštitu ruskih diplomatskih i konzularnih predstavništava i njihovih zaposlenih“, naglasila je portparolka.
Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.
Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala