- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

„Zli dusi“ u rukama Velikog inkvizitora | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Da li je iko pre samo nekoliko meseci, dok je svet obeležavao dva veka od rođenja Dostojevskog, mogao da pretpostavi da će predavanje o delu ovog pisca biti zabranjeno, kao što se ovih dana dogodilo u Milanu?
„Zli dusi“ u rukama Velikog inkvizitora | Orbita kulture
Čemu prisustvujemo ako je za velikane ruske kulture kakav je Čajkovski, uprkos činjenici da su živeli u prošlim vremenima i vekovima, spuštena rampa? Da li se zabranom prisustva ruskim filmovima i autorima filmski festival u Kanu odriče i onoga što su sedmoj umetnosti trajno dali Ejzenštajn , Tarkovski, Mihalkov, Zvjaginjcev…? Da li se ovo što gledamo ovih dana događa prvi put i kuda sve to može da odvede– neka su od pitanja za goste „Orbite kulture“ filmskog reditelja Milutina Petrovića i direktora izdavačke kuće Klio Zorana Hamovića.
Šta će se sve naći na desetom jubilarnom Beogradskom irskom festivalu koji se od 11. do 20. marta održava u Beogradu, kakva su iznenađenja pripremili organizatori pored nagrađenog filma Iskupljenje koji otvara festival, kakvu radost donosi podatak da će ove godine, umesto onlajn izdanja, Beograd ugostiti nekoliko značajnih umetnika iz Irske – o svemu tome za Orbitu kulture govori direktor Jaš Kaminski.
Kakva su iskušenja ali i izazovi pred današnjim kolekcionarima umetnina, da li se nedoumice i rizici zaboravljaju i padaju u vodu kada publika, kao nedavno u Vršcu pokaže oduševljenost kolekcijom, koliko dugo se stvarala zbirka koja je na izložbi „Sjaj ruskih slikara“ predstavljena u Vršcu i koja će uskoro biti i pred beogradskom publikom – otkriva kolekcionar Vladimir Pešić.
U kakvu je zvezdu celog života bio zagledan Mihailo Pupin i zašto smatra da je velikan poput njega zaslužio povest koja bi naciji mogla biti zvezda vodilja – otkriva autor knjige „Pupin, lovac na zvezde“ pisac i scenarista Radoslav Lale Pavlović.
Gošća „Orbite kulture“ je i Ivana Dimić, predsednica Odbora za podizanje spomenika književniku Milošu Crnjanskom koja otkriva kako je došlo do ideje i inicijative da naš velikan dobije obeležje kakvo zaslužuje.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala