- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Nastavljamo ofanzivu, Kijev odgovoran — oboreno pet ukrajinskih aviona, helikopter i dron

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska
Ruska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Zbog odsustva želje ukrajinske strane da utiče na nacionaliste ili produži „režim tišine“, ofanzivna dejstva ruske vojske nastavljena su od šest sati po moskovskom vremenu (četiri sata po srednjoevropskom), izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
„Nacionalistički bataljoni su iskoristili 'režim tišine' da se pregrupišu i ojačaju svoje pozicije“, rekao je Konašenkov, dodajući da su ofanzivna dejstva nastavljena zbog nespremnosti ukrajinske strane da utiče na nacionaliste ili produži „režim tišine“.
Prema njegovim rečima, Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su četiri ukrajinska jurišna aviona Su-27 u vazdušnoj borbi kod Žitomira i jedan Su-25.
„U vazdušnoj borbi u oblasti Žitomira oborena su četiri aviona Su-27 Oružanih snaga Ukrajine i jedan Su-25 su oborile snage PVO u Nežinskoj oblasti. Snage PVO uništile su i helikopter Mi-8 ukrajinskog vazduhoplovstva i bespilotnu letelicu 'Bajraktar ​​TB-2'“, rekao je general.
Danas, od 10 do 17 časova po moskovskom vremenu, na zahtev ukrajinske strane, u oblasti gradova Marijupolj i Volnovaha uveden je "režim tišine“ uz potpunu obustavu borbenih dejstava kako bi se obezbedila evakuacija civilnog stanovništva, objasnio je on.
Kako je dodao, nijedan civil nije mogao da napusti Marijupolj i Volnovahu kroz najavljene bezbednosne koridore. Prethodno je saopšteno da je razlog to što ukrajinska strana nije dopustila civilima izlazak.

Ruska vojska preuzela kontrolu nad još sedam naselja

Oružane snage Ruske Federacije preuzele su kontrolu nad još sedam naselja u Ukrajini, napomenuo je on.
„Jedinice Oružanih snaga Rusije napreduju na širokom frontu i preuzele su kontrolu nad naseljima Mala Tokmačka, Marfopolj, Remarka, Novokarlovka, Orlinskoje, Volodino i Malinovka“, rekao je Konašenkov novinarima.

Uništeno više od 2.100 vojnih objekata Ukrajine

Konašenkov je precizirao da su ruske Oružane snage od početka specijalne vojne operacije uništile više od 2.100 vojnih objekata Ukrajine.
U subotu je, kako kaže, nastavljeno gađanje objekata ukrajinske vojne infrastrukture. Samo 5. marta uništeno je pet radiolokacijskih stanica, dva PVO „Buk M1“, naveo je general-major.
„Ukupno je tokom operacije pogođeno 2.119 vojnih infrastrukturnih objekata Ukrajine. Među njima su 74 kontrolna punkta i komunikacionih centara Oružanih snaga Ukrajine, 108 PVO S-300, 'Buk M1' i 'Osa', kao i kao 68 radiolokacijskih stanica“, pojasnio je on.
Prema njegovim rečima, uništeno je i „69 aviona na kopnu i 21 avion u vazduhu, 748 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 76 višecevnih bacača raketa, 274 artiljerijskih oružja i minobacača, 532 jedinice specijalnih vojnih vozila, kao i 59 bespilotnih letelica“.
Snage LNR i DNR nastavljaju ofanzivna dejstva i preuzimaju kontrolu nad novim punktovima, dodao je.
„Grupa snage Luganske Narodne Republike nastavila je ofanzivna dejstva i zauzela punktove Golikovo, Nevskoje i Katerinovka. Jedinice Oružanih snaga Donjecke Narodne Republike preuzele su kontrolu nad naseljima Začatovka, Hlebodarovka, Novotatarovka, Zatišje i Mirnoje. Napredovanje je bilo sedam kilometara“, precizirao je Konašenkov.
Ranije je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo da je u subotu od 10 časova po moskovskom vremenu (osam sati po srednjevropskom) Moskva objavila režim tišine za izlazak civila iz Marijupolja i regionalnog centra Volnovahe severno od njega. Vlasti Marijupolja su, sa svoje strane, saopštile da je evakuacija civilnog stanovništva odložena.
Ruski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
RUSIJA
Ukrajinska vojna baza kod Hersona pod kontrolom ruske vojske, zaplenjeno oko 4.500 tona municije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala