- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva Londonu: Niste nam ostavili izbor, odgovor na sankcionu histeriju biće proporcionalan

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Moskva će uvesti proporcionalno jake mere prema Londonu kao odgovor na britansku sankcionu histeriju, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Sankciona histerija u kojoj jednu od glavnih, ako ne i glavnu ulogu igra London, ne ostavlja nam izbora nego da uvedemo proporcionalno snažne mere. Njihov rezultat biće, bez sumnje, potkopavanje britanskih interesa u Rusiji. Uzgred, London je poslednjih dana sam dovoljno učinio u tom pogledu“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je dodala da situacija sa sankcijama Britanije protiv Rusije potvrđuje da su rusofobija i napori da se destabilizuje ruska državnost neodvojivi elementi britanske politike.
„Sveobuhvatnost antiruskih sankcija koje uvodi Britanija i histerične izjave zvaničnika te zemlje u kojima se pretnje prepliću sa lažima i otvorenim bezobrazlukom na naš račun svedoče da je London načinio konačan izbor u korist direktne konfrontacije sa Rusijom. Takav razvoj situacije nas još jednom uverava da su rusofobija i napori da se destabilizuje ruska državnost neodvojivi elementi britanske spoljne politike“, navela je Zaharova.
Prema njenim rečima, britanske vlasti su same pokrenule protiv Rusije sankcioni rat pozivajući svoje građane da trpe zbog svega što će im biti uskraćeno u cilju „očuvanja slobode i demokratije u Evropi“.
„To što će pokušajima da naštete nama oni će još više štete naneti sebi ih ne zaustavlja“, ocenila je Zaharova.
Ona je dodala i da Rusija neće zaboraviti Londonu saradnju sa nacionalistima u Ukrajini i kijevskim režimom, kao ni isporuke oružja koje se primenjuje protiv ruskih vojnika.
„London je svoju spoljnu politiku u potpunosti potčinio zadatku da se nanese što veća šteta našim nacionalnim interesima“, navela je portparolka i dodala da su izjave britanskih zvaničnika povodom sankcija neadekvatne.
„Čujemo neadekvatne izjave o tome da rukovodstvo Velike Britanije samo 'svodi račune sa ruskim vlastima, dok ruskom narodu želi dobro'. U stvarnosti je sasvim drugačije. Kako protumačiti izjave do te mere odioznih političara kao što je Elizabet Tras da iz sistema SVIFT treba isključiti ruske banke, sve do jedne? Nemoguće je ne shvatiti da će to izazvati probleme za desetine miliona običnih građana naše zemlje“, ističe Zaharova.
Ona je još rekla da se svi rusofobski incidenti u inostranstvu, a zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, pedantno evidentiraju a da će materijali biti predati kompetentnim organima.

NATO želi da privuče BiH i Gruziju u svoje redove

Istovremeno, portparolka navodi da će NATO pokušati da uvuče nove zemlje u svoje redove pod izgovorom sukoba u Ukrajini.

„Zbunjenost izaziva i 'želja' Alijanse da pruži pomoć Bosni i Hecegovini i Gruziji u svetlu situacije u Ukrajinu, koja može da se proširi i na ove zemlje. Očigledno je da će NATO koristiti izgovor 'rata u Ukrajini' za privlačenje novih zemalja u svoje redove. Rad NATO-a na širenju sfere svog uticaja se nastavlja“, upozorila je Zaharova.

Saučesnici u ratnim zločinima

Zemlje koje odobravaju slanje plaćenika u Ukrajinu saučesnici su u ratnim zločinima, napomenula je diplomata.
„Bez obzira na saopštenja da NATO nije deo 'sukoba u Ukrajini', Alijansa nastavlja da pruža pomoć kijevskom režimu, uključujući i isporukama oružja. Pojedine zemlje-članice odobravaju upućivanje plaćenika, među kojima i 'bivše vojnike' u cilju učestvovanja u borbenim dejstvima na strani nacionalističkih formacija“, navela je portparolka, ističući da su „na taj način vlasti tih zemalja saučesnici u ratnim zločinima“.
Podsetimo, Velika Britanija, Danska, Letonija, Poljska i Hrvatska dozvolile su svojim državljanima da učestvuju u borbenim dejstvima u Ukrajini, saopštio je u četvrtak predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Kako je dodao, prošle nedelje preko Poljske u Ukrajinu je stiglo oko 200 plaćenika iz Hrvatske.
Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.
Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala