- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva apeluje na EU i NATO: Prekinite da „pumpate“ Ukrajinu oružjem

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Rusija je ponovo apelovala na Zapad da prekine da pumpa Ukrajinu oružjem, upozorivši da deo tog naoružanja, kao što su sistemi „stinger“ mogu da padnu teroristima u ruke, a osim toga, sve to oružje ugrožava civilnu međunarodnu avijaciju.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Ponovo pozivamo zemlje EU i NATO da prekinu besmisleno pumpanje neodrživog kijevskog režima najmodernijim naoružanjem kako bi se izbegli izuzetno veliki rizici po međunarodnu civilnu avijaciju i drugu saobraćajnu komunikaciju kako u Evropi tako i izvan nje“, navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je sletelo skoro 50 vojno-transportnih aviona iz SAD, Britanije, Kanade, Poljske, Litvanije.
Takođe je podsetila na izjavu ukrajinskih zvaničnika da je u poslednjih mesec dana u Ukrajinu stiglo 2.000 tona savremenog naoružanja, municije i zaštitinih sredstava.
Velika Britanija je u poslednje vreme povećala broj vojnika raspoređenih u istočnoj Evropi, dok je Kijevu isporučila preko 2.000 protivtenkovskog naoružanja. Nemačka se sprema da dopremi više od 2.000 PVO sistema ‘Strela 2’ kao i 500 sistema ‘stinger’. Pored toga, Berlin će izdvojiti i hiljadu protivtenkovskih minobacača ‘pancerfaust’ i 14 oklopnih vozila. Holandija namerava da isporuči 200 ‘stingera’ i 50 ‘pancerfausta’ , a Slovačka oružje u vrednosti od 4,4 miliona evra“, navela je ona.
Tome treba dodati i da Stokholm namerava da isporuči 5.000 jedinica protivtenkovskog naoružanja, pancir prsluke, šlemove, Helsinki 2.500 pušaka itd.
„Eto tako je Zapad video primenu Minskih sporazuma od strane Kijeva“, istakla je Zaharova.

Sistemi „stinger“ mogu da padnu u ruke terorista

Ona je navela da sistemi „stinger“, koje je Zapad dopremio u Ukrajinu, mogu da padnu u ruke terorista.
„Nije moguće da organizatori tih isporuka nisu svesni narastajuće opasnosti da takvo visoko precizno naoružanje padne u ruke teroristima ne samo u Ukrajini nego i u Evropi u celini. Prelazak tog naoružanja na crno tržište i u ruke terorističkih mreža samo je pitanje vremena. Prenosni protivvazdušni sistemi predstavljaju veliku opasnost za civilnu avijaciju, a protivtenkovske navođene rakete za železnički saobraćaj i infrastrukturne objekte“, upozorila je Zaharova.
Komentarišući evropske isporuke oružja Ukrajine, Zaharova je napomenula da su zemlje EU i ranije dopuštale propuste prilikom reeksporta oružja.
„U okviru rezolucije koju je usvojio Evropski parlament 'Kontrola izvoza oružja: Poštovanje Zajedničkog stava' iz 2018. godine primećen je nemar koji su pokazale brojne zemlje EU u vezi sa reeksportom vojnih proizvoda (uključujući njihove najosetljivije uzorke), često obavljanim uz gruba kršenja uslova sertifikata korisnika“, navela je ona.
S tim u vezi, portparolka je naglasila da zvanični Brisel „radije ne pokreće tu temu“, obzirom da je „vrlo svestan“ da evropske kriminalne strukture već dugi niz godina „dobijaju značajne zalihe lakog i streljačkog oružja sa Kosova i Ukrajine, Bugarske i Rumunije, koje su višestruko povećale 'piratsku' proizvodnju ruskog odnosno sovjetskog oružja sa isteklim dozvolama ili bez njih“.

Ukrajinski nacionalisti gori od terorista

Istovremeno, portparolka je izjavila da se ukrajinski nacionalisti kriju iza sopstvenog stanovništva koristeći ih kao živi štit i da čak ni teroristi to nisu radili.

„Teroristi su uzimali neprijatelje kao taoce. Ukrajinski nacionalisti su kao taoce uzeli svoje ljude“, napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.
Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala