- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina povećava vojni budžet

© Sputnik / Vitaliй Nevar / Uđi u bazu fotografijaKineski vojnici
Kineski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Kina će u 2022. godini povećati vojni budžet za 7,1 odsto, navodi se u nacrtu budžeta koji je danas objavljen.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video-sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
„Rashodi za nacionalnu odbranu su 1,45 biliona juana (229,5 milijardi dolara), sa uvećanjem od 7,1 odsto“, navodi se u nacrtu kineskog budžeta.
Kina svake godine uvećava troškove odbrane, a trenutno je vojni budžet Kine drugi najveći na svetu, odmah posle SAD.
Kineska vojna davanja u prošloj godini porasla su za 6,8 odsto, i iznosila su 209 milijardi dolara. Dok neke druge zemlje kritikuju Kinu zbog rasta vojnog budžeta, Peking navodi da on prati umereni i stabilan rast kineske ekonomije.
Prethodno su kineske vlasti objavile kako je neophodno sveobuhvatno intenzivirati vojnu i borbenu obuku i pripremu u 2022. godini.
U društveno-ekonomskom planu razvoja Kine, koji je objavljen danas, navodi se kako je neophodna realizacija ideje predsednika Si Đinpinga o jačanju kineske armije u 2022.
Kineski budžet biće razmatran na Svekineskoj skupštini narodnih predstavnika 13. saziva, najvišem zakonodavnom organu te države, koja je otvorena danas i trajaće do 11. marta.
U radu Skupštine učestvuje oko 3.000 delegata iz cele zemlje, koji će razmatrati osnovne pravce zakonodavne i ekonomske politike zemlje za 2022.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala