- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ivan Bosiljčić i Milena Radulović zvezde nove ruske hit serije

© Foto : KinopolisJanjičar
Janjičar - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Prve epizode istorijske drame „Janjičar“ u kojoj su u glavnim ulogama srpski glumci Ivan Bosiljčić i Milena Radulović nedavno su premijerno prikazane u Rusiji, a u međuvremenu su osvojile simpatije širokog auditorijuma.
Reč je o avanturističkom istorijskom spektaklu čija se radnja odvija na prelazu iz 15. u 16. vek kada je Boris Godunov počeo da vlada državom.
Serija prati slobodnog kozaka koji, pogođen očevom smrću, napušta domovinu u nameri da ispuni očevu poslednju želju i pronađe grob Device Marije. Kozak se probija kroz Osmansko carstvo gde biva zarobljen i primoran da kao janjičar služi sultanu.
Za potrebe projekta organizovan je međunarodni kasting koji je održan u Belorusiji, Litvaniji, Letoniji, Srbiji, Azerbejdžanu, Turskoj, Etiopiji i u okviru kojeg je odabrano više od 150 glumaca. Pored Bosiljčića i Milene Radulović, u seriji igraju Ilja Malakov, Artur Ivanov, Arina Žarkova i drugi.
Snimanje se odvijalo u različitim gradovima Rusije i Turske. Tako je, na primer, da bi se rekonstruisala okolina Istanbula iz 16. veka, u predgrađu Ankare izgrađen veliki set veličine 2,5 hektara.
Kreatorka serije je Elena Denisevič koja ističe da, iako je radnja zasnovana na stvarnim događajima, ona nema za cilj da citira istoriju.
„Nismo želeli da doslovno prikažemo događaje iz tog doba i ne pretendujemo na istorizam naše avanturističke drame. Da, događaji serije se dešavaju u određeno vreme, ali reč je zapravo o okruženju u kojem je smeštena izmišljena radnja - priča o prijateljstvu, ljubavi, časti“, objašnjava Elena Denisevič.
Gledaoci su već primetili sličnost s turskom TV serijom „Veličanstveni vek“, što nije slučajnost jer je „Janjičar“ nastao uz podršku studija koji je radio na tom projektu kao i na seriji „Sulejman veličanstveni“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala