Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Imamo posla sa Imperijom zla: Srbija samo treba da očvrsne i da zna ko joj je saveznik

© AP Photo / Vadim GhirdaVojnik sa zastavom NATO-a
Vojnik sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Naravno da sada niko ne zna tačno šta sve treba da se radi, ali pozivam na zajedničko razmišljanje o tome šta je najvažnije da se uradi u novonastaloj situaciji, navodi u autorskom tekstu za Sputnjik analitičar Branko Pavlović.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Tri primera

Rešenje konflikata definisano je relevantnim međunarodnim dokumentima i u slučaju KiM, BiH i Ukrajini.
Prema rezoluciji SB UN 1244, to je najšira moguća autonomija za Albance na KiM uz poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije. Za BiH to je Dejtonski sporazum prema kojem je BiH država tri naroda i dva entiteta uz veliku samostalnost entiteta. Prema rezoluciji 2202 SB UN za Ukrajinu, to je nešto uža autonomija za Ruse u Donjecku i Lugansku (zbirno Donbas) od one koja je predviđena za Albance na KiM, uz poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.
Na tim osnovama bio je moguć trajni mir, normalan život i razvoj za sve građane i u Srbiji i BiH i Ukrajini. I to u relativno kratkom periodu, poštovanjem navedenih principa, tenzije u svim tim društvima bi bile bitno smanjene.
U svim navedenim slučajevima SAD su uspele da usmere Albance na KiM, Bošnjake u BiH i vlast u Kijevu da sruše međunarodno obavezujuća i sadržinski veoma kvalitetna rešenja konfliktnih situacija, upornim agresivnim ponašanjem tih subjekata i odbijanjem da se povinuju bilo kakvoj obavezi koja proizlazi iz navedenih dokumenata.
Rasplamsavanjem konflikata svi koji se oslanjaju na SAD u stvari se odriču sopstvenih dugoročnih interesa. Da li same SAD ostvaruju time svoje interese, to je veliko pitanje. Na kraće staze možda, ali dugoročno meni se čini da i oni gube. Ali to je pitanje za unutrašnju politiku same Amerike. Ono što je za nas važno, to je da konstatujemo da su SAD ključni uzrok eskalacije sukoba, čak i tamo gde postoje dobra, međunarodno obavezujuća, rešenja tih sukoba.

Izopačenje činjenica

Amerika i sve države koje prate spoljnu politiku SAD, u svim navedenim slučajevima (i u mnogim drugim naravno, ali sada razmatram samo tri navedena) tvrde da upravo one štite međunarodni poredak, brinu o građanima i štite vladavinu prava.
Sasvim plastično rečeno: Srbija više od dve decenije, poštujući rezoluciju 1244, nudi Albancima autonomiju na KiM, Albanci odbijaju svaki razgovor o tome, vrše pogrom nad Srbima od juna 1999.godine, pa onda 2004., a zatim 2008.godine, kada Srbija nema nikakvo prisustvo među Albancima na KiM, proglašavaju nezavisnost – i to SAD i njeni sateliti podržavaju kao ispravno, a Kijev neprekidno od 2015. godine krši rezoluciju 2202, pre i posle toga sprovodi pogrom nad Rusima na celoj teritoriji Ukrajine, naročito u odnosu na Ruse u Donbasu, sprema se za etničko čišćenje Donbasa, a SAD i sateliti kažu da u tom slučaju Rusi nemaju pravo da proglase nezavisnost.
Ne samo da to tvrde, nego isključuju mogućnost da se uopšte raspravlja o tome da li je to tako kako oni kažu ili nije.
Oni koji rasplamsavaju sukobe, radeći na kršenju međunarodno obavezujućih dokumenata, ugrožavajući živote desetina hiljada ljudi u bukvalnom smislu, a miliona u smislu iole pristojnog života i poštovanja elementarnih ljudskih prava – upravo oni tvrde da su okosnica dobrote, sreće i nade za čovečanstvo.
Zbog toga definicija koju je dao Putin da je reč o „Imperiji laži“ ne samo da nije preterano zaoštrena formulacija, nego je izuzetno precizna formulacija.

Šta nam je potrebno

Mi u Srbiji treba da sasvim jasno shvatimo da imamo posla sa Imperijom laži. Nijwona ni protiv Srba, ni protiv Rusa, ni Kineza. Ona je i protiv većine građana SAD, za početak. Reč je o sistemu koji ne može da funkcioniše na drugačiji način. I nije sposoban da se menja po nekom svom unutrašnjem principu.
Jedino rešenje je spoljna sila, zasnovana na sasvim drugačijim principima. Za nas u Srbiji, ta spoljna sila, obzirom da mi nismo ni vojno ni ekonomski jaki da bi realno mogli da utičemo na Imperiju laži, sastoji se u tome da sami očvrsnemo u javnom prostoru saznanjem s kim i sa čime imamo posla. I ko su nam saveznici.
Jednom kada zauzmemo tu jasnu, čvrstu, stajnu tačku u razumevanju sveta, onda je sve drugo stvar tekuće politike. Kada, kako, u kom obimu i na koji način ćemo štiti svoje interese. Pa ćemo u tome nekada iznalaziti bolja rešenja, nekada ćemo grešiti kao pri poslednjem glasanju u Generalnoj skupštini UN, ali nećemo biti u opasnosti da padnemo u zagrljaj Imperiji laži. Jer u tom zagrljaju na kraju bude isceđena zadnja kap interesa građana država koje su napravile takvu grešku.
Zbog toga politika ne sme da se vodi na osnovu trenutnih događaja, pritisaka i ucena. Na osnovu trenutnog pravljenja nekog „dnevnog bilansa“ ostvarenja koristi i smanjenja štete. Kada se vodimo dnevno-političkim interesima onda Imperiju laži podstičemo da radi na tome da nas zgazi, zato što oni popuštanje u bitnim pitanjima uvek tumače kao našu slabost koju još više ubuduće treba koristiti protiv nas samih.
Naravno, kada smo već došli do ivice ambisa, nema smisla ni neprekidno ponavljati kako je to greška, kako je to strašno i zuriti u provaliju, nego se valja odmaći od ivice i pre svega se posvetiti razumevanju kako je do greške došlo. Da nam se ne bi ponovila.
Najbrži i najbolji oporavak je u borbi da u našem javnom prostoru bude apsolutno jasno da imamo posla sa Imperijom laži i da njoj može parirati samo jedan novi svet u kome i Srbija treba da nađe svoje mesto.
Pogledajte i poslednju emisiju Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“ – Bajden gađao Rusiju, a pogodio Ukrajinu i celu Evropu:
Snimljeni govor ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na sednici UN o ljudskim pravima u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
SVET
Suspenzija Rusije iz UN? Nova propagandna igra krije opake namere NATO
Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom ruske vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Svet gurnuti u strah od nuklearne katastrofe i ocrniti Rusiju – nova strategija Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala