- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Austrija ukinula skoro sve epidemiološke mere, osim u Beču

© AP Photo / Vadim GhirdaStanovnici Beča uoči stupanja na snagu odluke o zaključavanju zbog korone
Stanovnici Beča uoči stupanja na snagu odluke o zaključavanju zbog korone - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
U Austriji su od danas ukinute gotovo sve epidemiološke mere koje su bile do sada na snazi u borbi protiv pandemije virusa korona.
Nakon dve godine ograničavanja sloboda građana, Austrija se vraća normalnom životu, izuzev Beča, gde se nastavlja primena oštrijih mera i to do kraja marta.
Tako su ukinuta ograničenja pristupa ugostiteljskim objektima, manifestacijama i drugim mestima.

Ukinute kovid propusnice i ograničenja

Na osnovu austrijske odluke vlade, više neće biti u primeni ni „2G“ (vakcinisani, preležali), a ni „3G“ (vakcinisani, preležali ili testirani) potvrda, pa će svi moći da koriste usluge ugostiteljskih objekata, da idu na stadione, u prodavnice...
Takođe se ukida ograničenje radnog vremena u ugostiteljstvu i sa radom može početi i noćna gastronomija koja je 59 nedelja bila zatvorena.
Isto tako ukida se i „3G“ pravilo na radnom mestu.
Kao jedina epidemiološka mera ostaje na snazi obaveza nošenja maski, ali samo na mestima koja koriste i rizične grupe, a to znači u supermarketima, apotekama, bankama, trafikama, benzinskim pumpama, u institucijama. Isto tako FFP2 maska mora se nositi u javnom prevozu, u taksi vozilima, ali i školskom transportu.
Specijalna pravila važe i dalje u ustanovima za negu i staračkim domovima. Posetioci moraju da se pridržavaju „3G“ pravila odnosno moraju biti vakcinisani, ili imati potvrdu o preležanom kovid 19, odnosno PCR test, te moraju nositi i masku. Isto važi i za osoblje ovih ustanova i bolnica.
Za skupove sa više od 50 ljudi od sada se mora samo izraditi koncept prevencije, koji će se samo nasumično proveravati od strane opštinskih vlasti.

Beč zadržava stroža pravila

Sve to će važi u osam od devet austrijskih pokrajina - samo ne i u Beču. Bečke vlasti su se odlučile na oprezno popuštanje mera, uz zadržavanje „2G“ pravila na određenim mestima.
Tako će Bečlije za posetu ugostiteljskom objektu, za razliku od drugih pokrajina, morati i dalje imati sa sobom važeći sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovid19. Međutim ukinuta je obaveza nošenja maski, kako za goste, tako i osoblje ugostiteljskih objekata.
I Beč, kao i ostatak Austrije, ukinuo je ograničenje radnog vremena, čime je omogućen ugostiteljskim objektima noćni rad.
Međutim, kao i u ostalom ugostiteljstvu, i u objektima koji rade noću primenjuje se „2G“ pravilo.
U hotelima, izuzev u ugostiteljskom delu, nije potreban nijedan sertifikat, a tako ni negativan test.
Za manifestacije u zatvorenom prostoru i dalje ostaje na snazi obaveza nošenja maski, ali je ukinuto „2G“ pravilo, koje se primenjuje za sportske manifestacije u zatvorenom prostoru, ali bez maski.
Kada je reč o prodavnicama kupci moraju nositi FFP2 masku, dok ta obaveza važi samo za osoblje supermarketa, apoteka, i slično.
Isto tako i kod frizera, pedikira, manikira, u salonima lepote mušterije moraju nositi masku, ali ne i zaposleni, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala