- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Spomenik Milošu Crnjanskom na Tašmajdanu: Objavljeno kako će izgledati /foto/

Miroslav Josić Višnjić i Miloš Crnjanski (desno) - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
U Starom dvoru održana je sednica Odbora za podizanje spomenika književniku Milošu Crnjanskom u beogradskom parku Tašmajdan, na kojoj je prikazana maketa budućeg spomenika, rad vajara Miloša Komada.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Sednici, kojoj je predsedavala književnica i predsednica Odbora Ivana Dimić, prisustvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, glavni urbanista grada Beograda Marko Stojčić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, podsekretarka za kulturu Gordana Goncić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, direktorka Urbanističkog zavoda Beograda Vesna Tahov i istoričarka umetnosti Olivera Vukotić.
Vesić je ukazao na veličinu i značaj književnog dela Miloša Crnjanskog i naglasio da je odbor prihvatio predloženo rešenje.
„Veoma je važno da Beograd ima spomenik Milošu Crnjanskom, jer je on naš najznačajniji pisac 20. veka i sramota je da ga do sada već nije dobio. Spomenike će dobiti i Aleksandar Deroko, Branko Pešić, Vasko Popa, Jovan Jovanović Zmaj jer na taj način pokazujemo da nam je važno da se odužimo ljudima koji su od izuzetnog značaja za kulturu našeg naroda“, istakao je Goran Vesić.
Andrea Radulović, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, kaže da je Skupština grada na sednici održanoj 30. jula 2020. godine donela odluku o podizanju spomenika Milošu Crnjanskom u glavnoj aleji parka Tašmajdan. Ona je dodala da članovi Odbora imaju predloge o još nekim potencijalnim lokacijama za postavljanje spomenika o kojima će se diskutovati na narednim sednicama, preneo je Tanjug.
Miloš Crnjanski - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
DRUŠTVO
Šta je Crnjanski iskopao u Berlinu uoči dolaska nacista na vlast /video/
Miloš Crnjanski - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Miloš Crnjanski: Sudbinski antikomunista, uvređeni Jugosloven na srpskom stanovištu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala