- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Zapad je pripremao Ukrajinu da konflikt rešava putem sile

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je saopštio u telefonskom razgovoru generalnom sekretaru Ujedinjeih nacija Antoniju Guterešu šta je dovelo do toga da bude doneta odluka o specijalnoj vojnoj operaciji na teritoriji Ukrajine, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Segej Šojgu je informisao generalnog sekretara UN o razlozima odluke za pokretanje specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine. Ona je izazvana time što je rukovodstvo Ukrajine tokom osam godina odbijalo da ispuni Minske sporazume, omogućavalo da nacionalisti i neonacisti postanu deo svih struktura vlasti, a u poslednje vreme su intenzivno otvarali vatru na civile u Donbasu“, rekli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ministarstvo odbrane je navelo da se pregovori za mirno rešavanje konflikta se nisu pomerili sa nulte tačke.
Vašington i zapadne zemlje umesto da nateraju kijevski režim da prekine genocid nad civilima na jugoistoku svoje zemlje počeli su da Ukrajinu snabdevaju naoružanjem i municijom, pripremajući je da konflikt rešava putem sile.

Podrška zapadnih zemalja je ohrabrila Kijev do te mere da su iskazali namere u pogledu nuklearnog oružja. Smisao ukrajinskog postojanja je postalo neprijateljstvo prema Rusiji, a naporima Zapada ona se pretvorila u teritoriju sa koje dolazi ozbiljna pretnja bezbednosti Rusije“, rekli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ruski ministar odbrane je tokom razgovora posebnu pažnju obratio na ukrajinske nacionalističke i nacističke strukture u kojima se nalaze i strani plaćenici, koji koriste civile kao „živi štit“ i deluju kao banditi.
Šojgu je preneo Guterešu da se u toku specijalne vojne operacije visoko preciznim naoružanjem izbacuju iz stroja samo objekti vojne infrastrukture.
Gutereš se zahvalio ministru odbrane Rusije za pomoć u evakuaciji saradnika misije UN u Ukrajini.
Obojica su se složili da je potrebno povećati efikasnost saradnje UN i Ministarstva odbrane Rusije na temu rešavanja humanitarnih pitanja.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Putin: Rusija nema zle namere prema svojim komšijama, samo odgovara na negativne poteze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala