- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Skandalozna pretnja iz Amerike protiv Putina – niko je ne sankcioniše

© AP Photo / Mikhail MetzelPutin na TV
Putin na TV - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Poziv američkog senatora Lindzija Grejema na ubistvo predsednika Rusije Vladimia Putina pokazuje da je on bolestan od rusofobije, ali i daje dodatnog razloga da se za američke političare kaže da su neodgovorni i da će ceo svet, a ne samo Ameriku uvući u rat sa Rusijom. Međutim, skandalozni poziv Grejema niko ne sankcioniše.
Američki senator Lindzi Grejem, republikanac koji u Senatu SAD predstavlja Južnu Karolinu, porukom na društvenoj mreži Tviter poziva je građane Rusije da liše života ruskog predsednika Vladimira Putina.

Senator nekažnjeno poziva na ubistvo

Grejem je na Tviteru pitao da li u Rusiji postoji Brut ili uspešnija ruska verzija pukovnika Štaufenberga koji je pokušao atentat na Hitlera, jer smatra da je to jedini način da se ovo završi.
Istoričar i geopolitički komentator Saša Adamović podseća da je američki predsednik Džerald Ford svojevremeno zabranio izvršnom odlukom vladi SAD da vrši politička ubistva stranih državnika.
„Ovo što sada čujemo naravno da nije neočekivano a njegovoj izjavi pridružio se i voditelj Foks njuza. Izjava kojom se traži da se likvidira predsednik Ruske Federacije je jedan ne samo nezakonit akt već i nešto što bi moglo da proizvede stravične posledice,“ upozorava Adamović.

Još onih koji su se upisali u knjigu rusofoba

Amerika, dodaje naš sagovornik, na ovaj način dokazuje da želi da bude strana u sukobu.
Senator Lindzi Grejem na konferenciji u Kapitol hilu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
SVET
Vrhunac ludila u Americi: Senator pozvao Ruse da – ubiju Putina
„Naravno, odavno se otrcala matrica po kojoj zapadni mediji i političari predsednika Ruske Federacije nazivaju Hitlerom, smatrajući da je to vrhunac demonizacije jednog svetskog lidera. Od svega ovoga neće biti ništa, ali eto američki senator i novinar su se upisali na listu onih koji su oboleli od rusofobije,“ kaže Adamović.
Obrad Kesić, spoljnopolitički komentator iz Vašingtona, kaže da ova objava republikanskog senatora nije prošla nezapaženo u političkim krugovima Amerike.

Grejem je poznat po radikalnim izjavama

„Ta izjava je prekršaj po međunarodnom pravu jer se poziva na ubistvo nekoga ko je na čelu neke vlade u svetu. S druge strane, to krilo Republikanske stranke, koje je zajedno sa neokonzervativcima odgovorno za guranje Amerike u više ratova, i dalje ima iluziju da se može ratovati na više frontova. Tako da je naišao ne samo na osude iz svoje stranke već i iz Demokratske,“ napominje Kesić.
Prema njegovim rečima, senator Grejem je poznat po ovakvim stvarima i bio je svojevremeno vrlo blizak sa pokojnim senatorom Džonom Mekejnom a oni su, kada je u pitanju Rusija ili neki neprijatelj Amerike, uvek bili najradikalniji sa izjavama.
„Senator pokazuje da nije spreman da deluje konstruktivno. Demokratska javnost ga mrzi, kao i republikanci koji misle da je bivšem predsedniku Donaldu Tampu doneo više štete nego koristi, jer nekoliko puta kada su bila ključna pitanja na stolu nije podržao Trampa,“ podseća Kesić.
U svakom slučaju, Grejem iako je omražen zna prosto da igra političku igru i kako da se pozicionira i da opstane.

Reči bez posledica…

„Ova njegova izjava je bila kontraproduktivna. Oni koji se plaše da sve ovo vodi u neki ozbiljan rat sa Rusijom sada imaju dodatni razlog da za američke političare kažu da su neodgovorni i da će ceo svet a ne samo Ameriku uvući u rat sa Rusijom koji ne može da se završi dobro ni za koga. Oni koji misle da je potreban jači pritisak na Putina, s druge strane, veruju da ovakvom izjavom on čini štetu Kongresu, zato što će deo članova bežati od ovako radikalnih pristupa a to će uticati na inicijative za koje oni misle da mogu da izvrše pritisak na Rusiju, kao što su još radikalnije sankcije prema energetskom sektoru Rusije,“ dodaje Kesić.
Prema njegovim rečima, iako je Grejem preterao, on neće snositi nikakva sankcije zbog tzv. slobode govora, a ni pravne, a očigledno mu neće biti ukinut ni Tviter nalog.
Nikolaj Azarov, bivši premijer Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Bivši ukrajinski premijer: Rusija sprečila NATO da pokrene treći svetski rat
Grejemu je na Tviteru odgovorio kolega republikanac, senator Ted Kruz, koji je napisao da se radi o izuzetno lošoj ideji.
„Upotrebimo masivne ekonomske sankcije, bojkotujmo rusku naftu i gas, i omogućimo Ukrajincima da dođu do oružja i odbrane se sami. Ali nemojmo pozivati na ubistvo šefa države", poručio je Kruz.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala