- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Denacifikacija Ukrajine je dug proces, presudnu ulogu odigraće ukrajinski narod

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Saveta federacije Rusije u Moskvi
Zgrada Saveta federacije Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Denacifikacija Ukrajine biće dug i ozbiljan posao, koji bi pre svega trebalo da odradi sam ukrajinski narod nakon što se oslobodi aktuelnog neonacističkog režima, izjavio je zamenik predsednika komiteta za ekonomsku politiku Saveta federacije Rusije Konstantin Dolgov.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
„Presudnu ulogu će odigrati ukrajinski narod. Savetnik našeg predsednika je već spomenuo da Rusija ne namerava da sprovodi izbore u Ukrajini nakon što se specijalna operacija završi“, kazao je on.
On je ponovio da Rusija ne namerava da okupira Ukrajinu.
„Nećemo predstavljati pretnju njenom suverenitetu. Stvorićemo uslove za obnovu suvereniteta Ukrajine. To je zadatak, između ostalog. Nadamo se da će ta zemlja biti prijateljski nastrojena prema nama, ali i oslobođena od nacističke ideologije“, istakao je senator.
Prema njegovim rečima, u istoriji ima primera uspešne denacifikacije.
„Tu je primer Nemačke. Nemci su, treba direktno reći, svojevremeno sami mnogo učinili za to, uključujući i na zakonodavnom nivou, na nivou sistema obrazovanja“, dodao je Dolgov.
On je objasnio da će denacifikacija Ukrajine biti „veoma ozbiljan i dug posao“, jer, kako kaže, to nije samo oslobađanje od simbolike ili njene zabrane, ili neke teorije, filozofije, ukidanje zakona koji su doneti poslednjih godina.
Kako kaže, kada većina stanovništva shvati da je Stepan Bandera nacistički zločinac, kao i njemu slični, tada će proces denacifikacije biti u suštini završen.
„Ponavljam, ovaj mračni period u istoriji Ukrajine, ovu tragičnu stranicu mora da okrene pre svega ukrajinski narod“, zaključio je senator.
Stepan Bandera (1909-1959) bio je lider „Organizacije ukrajinskih nacionalista“, jedan od glavnih inicijatora stvaranja „Ukrajinske pobunjeničke armije“ (UPA), čiji je cilj bila borba za nezavisnost Ukrajine. UPA je delovala prvenstveno u Zapadnoj Ukrajini, borila se protiv sovjetskih vojnika i sarađivala s nacistima. Nakon završetka rata nastavila je da se bori protiv sovjetske vlasti.
Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.
Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.
Ukrajinski nacionalisti sa slikom Stepana Bandere - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SVET
Ko su „banderovci“: Ukrajinski nacionalisti čija je brutalnost šokirala i Nemce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala