- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin potpisao dekret: Teške kazne čekaju one koji budu širili lažne vesti o ruskoj vojsci

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o krivičnom i novčanom kažnjavanju za lažne vesti o aktivnostima Oružanih snaga Rusije i pozive na antiruske sankcije.
Javno objavljivanje i širenje lažnih saopštenja o aktivnostima ruske vojske kažnjavaće se novčanom kaznom u rasponu od 700.000 - 1.500.000 (od 5.000 do 11.000 evra) rubalja ili u iznosu plate ili drugog prihoda osuđenog lica u roku od 18 meseci, ili društveno-korisnim radom od godinu dana ili prinudnim radom do tri godine ili lišavanjem slobode na isti rok.
U slučaju širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci od strane zvaničnika, organizovanih grupa uz iznošenje lažnih dokaza ili motivisano mržnjom i neprijateljstvom, predviđena je zatvorska kazna od 5-10 godina, ili administrativna kazna u iznosu od tri do pet miliona rubalja (22.000 do 37.000 evra), ili prinudni rad u roku od pet godina.
Za lažne vesti koje budu dovele do teških posledica predviđena je zatvorska kazna od 10-15 godina.
Putin je takođe potpisao Zakon o sankcijama zbog kršenja prava građana Rusije koji se odnosi na sve strance i ljude bez državljanstva, a ne samo na državljane SAD kako je bilo ranije, saopštio je Kremlj.
Takve mere obuhvataju: zabranu ulaska u Rusiju, zaplenu finansijskih sredstava i druge imovine u Rusiji, zabrana bilo kakvih ugovora u vezi sa investicijama i imovinom, obustavljanje delatnosti pravnih lica pod njihovom kontrolom na teritoriji Rusije i drugo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala