- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Za vikend treća runda pregovora“: Putin rekao Šolcu šta očekuje od Ukrajine

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaNemački kancelar Olaf Šolc u poseti Moskvi
Nemački kancelar Olaf Šolc u poseti Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i tom prilikom ga obavestio da će tokom vikenda biti organizovana treća runda pregovora Rusije i Ukrajine i podsetio na ruske zahteve.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
„Ukrajina je dužna da ispuni ruske zahteve. Reč je o neutralnom i nenuklearnom statusu, obaveznoj demilitarizaciji, denacifikaciji, priznanju da Krim pripada Rusiji, kao i o suverenitetu Donjecke i Luganske Narodne Republike“, navodi se u saopštenju Kremlja.
Putin je naveo da je Rusija otvorena za dijalog sa Ukrajinom i sa svima koji žele mir u Ukrajini. Ruski predsednik je istakao da se u Ukrajini sve češće registruje pojava plaćenika iz trećih zemalja, kao što su Albanija i Hrvatska.

„Sve češće registrujem pojavu plaćenika iz trećih zemalja, između ostalog iz Albanije i Hrvatske, boraca sa Kosova, džihadista“, saopštila je pres služba Kremlja.

Putin je pozvao nemačkog kancelara da utiče na kijevske vlasti kako bi se omogućilo da se stranci što pre oslobode i evakuišu iz Ukrajine.
Pored toga, Šolc je izrazio zabrinutost zbog borbenih dejstava u Ukrajini i izveštaja o žrtvama, a ruski predsednik je istakao da je Zapad dugo godina zatvarao oči pred genocidom u Donbasu.
„Olaf Šolc je izrazio zabrinutost zbog aktivnih borbenih dejstava i izveštaja o žrtvama među civilima i vojnicima. S tim u vezi Vladimir Putin je podsetio da su zapadni partneri osam godina zatvarali oči pred genocidom koji je kijevski režim sprovodio nad stanovnicima Donbasa, pred pogibijom 14.000 ljudi, među kojima i hiljade dece“, ističu u Kremlju.
Kada je reč o specijalnoj vojnoj operaciji Putin je rekao da se preduzimaju mere kao bi se očuvali životi civila.
„U toku specijalne operacije ruski vojnici preduzimaju sve moguće mere kako bi s sačuvali životi civila, a informacije o navodnim napadima na Kijev i druge velike gradove su lažne vesti“, navodi se u saopštenju.
U saopštenju je naglašeno i da glavna opasnost u Ukrajini dolazi od vojnih formacija neonacista koji su počinili brojne ratne zločine koristeći terorističke metode, postavljajući oružje u stambenim naseljima, cinično se krijući iza civila. Zvanični Kijev ne ispunjava svoja obećanja da će zaustaviti ovo varvarstvo. Poslednjih nekoliko dana, broj takvih slučajeva se povećava, piše u saopštenju Kremlja.
Pogled na moskovski Kremlj i Spasku kulu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Kremlj o pregovorima Rusije i Ukrajine: Još uvek nema reči ni o kakvim dokumentima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala