- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Potpisan protokol o saradnji između Udruženja književnika Crne Gore i Adligata

© Sputnik / Nebojša PopovićSrpska kuća u Podgorici.
Srpska kuća u Podgorici. - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
U Srpskoj kući u Podgorici potpisan je protokol o saradnji između Udruženja književnika Crne Gore i Adligata. U ime crnogorskog Udruženja ugovor je potpisao književnik Aleksandar Ćuković, u ime Adligata predsednik Viktor Lazić. Udruženje književnika Crne Gore je Adligatu odmah poklonilo nekoliko desetina publikacija
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
U Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat postoji značajan bibliotečki, arhivski i muzejski fond u vezi sa Crnom Gorom – od rukopisa Njegoša na jednoj knjizi koju je na poklon dobio od ruskog cara, do slika Lubarde i legata književnika i umetnika sa tih prostora.
„Sa više od 30.000 bibliografskih jedinica publikacija u vezi sa Crnom Gorom, naša zbirka je značajan most sa našim susedom, prijateljima i rođacima koji žive u ovoj državi. Sada radimo na formiranju zasebne Zbirke Crne Gore u kojoj želimo da predstavimo kulturu, umetnost i naučna dostignuća stvorena zalaganjem ljudi sa tog prostora. Tim povodom je delegacija Adligata provela nekoliko dana u Podgorici, u druženju sa lokalnim piscima i intelektualcima“, izjavio je Viktor Lazić, predsednik Adligata.
Kako je rekao Aleksandar Ćuković koji je u ime UKCG učestvovao u potpisivanju Protokola, posebna je čast i radost što su institucije poput Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja za kulturu i umetnost Adligat iz Beograda prepoznale mnoštvo mogućnosti za razvoj tješnje saradnje i to odlučile ozvaničiti potpisivanjem ovog dokumenta.
"Iskreno se nadam da će se pred nama tek ukazati nepregledan spektar projekata u oblasti kulture koje valja realizovati na korist svih. Prepoznajući važnost ovakve vrste saradnje, Upravni odbor UKCG jednoglasno je donio odluku da se potpisivanje Protokola sa Adligatom realizuje u što kraćem roku. Sada smo tu, da udruženim snagama radimo za dobrobit knjige i kulture“, kazao je Ćuković.
Narodna biblioteka Crne Gore i Narodni muzej Crne Gore takođe su izrazili spremnost da sarađuju sa Adligatom. Biblioteka će poslati publikacije za Zbirku Crne Gore Muzeja knjige i putovanja, dok je sa direktorom Narodnog muzeja Crne Gore gospodinom Jakšom Ćalasanom održan sastanak i dogovorena je dugoročna saradnja dve institucije. Ove saradnje su uspostavljene uz posredovanje ambasade Crne Gore u Beogradu i zalaganjem otpravnice poslova Ane Ražnatović.
Održan je sastanak i sa književnikom Andrijom Radulovićem, značajnim crnogorskim pesnikom i direktorom Direktorata za savremenu kulturnu produkciju pri Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore. Gospodin Radulović je poklonio potpisane svoje autorske knjige i izrazio spremnost da podrži projekte Adligata i da se angažuje na unapređenju fonda ovog Udruženja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala