- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Novi sjaj našeg prvog filma u boji: Digitalno restaurisan „Pop Ćira i Pop Spira“

© Foto : YT printscrnPop Ćira i Pop Spira
Pop Ćira i Pop Spira - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Jugoslovenski klasik „Pop Ćira i Pop Spira“ iz 1957. godine, snimljen prema istoimenom humorističkom romanu Stevana Sremca, a u režiji Sofije Soje Jovanović digitalno je restaurisan.
Ovo kultno ostvarenje od posebnog je značaja za našu kulturnu baštinu jer je prvi igrani film u boji. Režirala ga je Soja Jovanović koja je nagrađena Zlatnom arenom na festivalu u Puli.
Povodom veka od rođenja ove prve srpske rediteljke dugometražnih igranih filmova, u Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je izložba „Soja Jovanović - snovi u boji“, a premijera digitalno restaurisanog filma „Pop Ćira i Pop Spira“ biće održana 8. marta.
Kadar iz filma Diližansa snova Soje Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
KULTURA
Izložba „Snovi u boji" povodom 100 godina od rođenja Soje Jovanović
Ovaj filmski klasik, snimljen u produkciji Avala filma, na humorističan način prikazuje idlično, vojvođansko selo, u kom seoska elita, odnosno dve popovske porodice žive u večitoj zavadi. Glavne uloge u ovom ostvarenju igrala su dobro poznata pozorišna i filmska imena Jovan Gec, Milan Ajvaz, Ljubinka Bobić, Nevenka Mikulić, Slobodan Cica Perović, Renata Ulmanski, Branka Veselinović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Ljubiša Jovanović, Severin Bjelić, Dara Čalenić, Dubravka Perić i drugi.
„Pop Ćira i Pop Spira“ je 23. film koji je kompletno digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta A1 Kinoteka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala