Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ne podleći pritiscima“: Beogradski forum za svet ravnopravnih o ukrajinskoj krizi

© Sputnik / Lola ĐorđevićMeđuvladin komitezt za saradnju Srbije i Rusije,
Međuvladin komitezt za saradnju Srbije i Rusije, - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Beogradski forum za svet ravnopravnih ocenio je, povodom ukrajinske krize, da je prva žrtva strategije ekspanzije NATO-a na Istok bio srpski narod i Srbija, a da se metode sankcija, satanizacije i izolacije korišćene 90-ih godina protiv Srbije i srpskog naroda danas koriste protiv Rusije i ruskog naroda.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Forum u saopštenju podseća da je Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zaštitila Srbiju od neosnovane optužbe Zapada za navodni genocid.
„Razume se da takvom prijatelju i partneru kao što je Rusija, Srbija ne sme da uvodi nikakve mere i sankcije, niti da ga optužuje pod pritiscima onih koji snose najveću odgovornost za najgrublja kršenja Povelje UN i međunarodnog prava uopšte, za kriminalnu agresiju NATO-a 1999. i ilegalnu secesiju Prištine. Ukoliko su vremena teža, turbulentnija i neizvesnija, utoliko je i moralna obaveza poštovanja proverenih prijatelja i saveznika veća“, poručio je Beogradski forum za svet ravnopravnih.
Forum navodi da se koreni ukrajinske krize i njene eskalacije nalaze u strategiji vojne ekspanzije NATO-a, na čelu sa SAD, na Istok i ugrožavanje bezbednosti Rusije koju je Zapad u svojim doktrinama označio za neprijatelja.
U saopštenju se ukazuje da centri moći, koji su svojevremeno sprečili primenu Plana za mir u BiH, traže reviziju Dejtona, rezolucije Saveta bezbednosti 1244, danas sprečavaju primenu Sporazuma iz Minska o miru u Ukrajini, odbijaju pregovore o jednakoj bezbednosti i ne odustaju od ekspanzije i vojnog zaokruživanja Rusije, ukazuje se u saopštenju.
„Srbija i Rusija, srpski i ruski narod su vekovni prijatelji, saveznici i strateški partneri. Rusija daje nezamenljivu podršku Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i mirnom rešavanju pitanja Kosova i Metohije na osnovu međunarodnog prava, rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i Ustava“, ističe se u saopštenju.
Povodom javnih nagađanja da bi moglo da dođe do isključenja Rusije iz Ujedinjenih nacija, iz Beogradskog foruma za svet ravnopravnih navode da ona nisu umesna.
„Prema Povelji UN, svaka inicijativa morala bi prethodno da obezbedi saglasnost stalnih članica Saveta bezbednosti. U tom organu svakako bi naišla na veto Rusije, ukoliko ne i Kine“, kaže se u saopštenju.
To znači da, kako se konstatuje, Savet bezbednosti UN ne bi bio u stanju da Generalnoj skupštini uputi validan predlog.
„Rusija je postala stalna članica SB UN aktom o osnivanju svetske organizacije kao zemlja sa najvećim ljudskim žrtvama i doprinosom pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu, pa se, shodno tome, ne može lišiti tog statusa. Sve drugo, vodilo bi da OUN doživi sudbinu Društva naroda. Kakav bi to uvod bio, suvišno je podsećati“, dodaje se u saopštenju.
Kako se navodi, javna nagađanja o sudbini rezolucije SB UN 1244 sve do pominjanja mogućnosti da NR Kina, pod hipotetičkim pritiskom Zapada, odustane od podrške ovom opšteobavezujućem pravnom dokumentu, nikome ne koriste, najmanje Srbiji.
„Za Srbiju rezolucija SB 1244 treba da ostane nezamenljiv opšte-obavezujući pravni dokumenat trajnog značaja, do njegovog doslednog i potpunog sprovođenja“, zaključuje se u saopštenju Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, čiji je predsednik Živadin Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala