- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Najava zabrane ruskih rada medija u Crnoj Gori put u jednoumlje

© SputnikSputnjik i RT - cenzura
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Preporuka vlade u Podgorici da se prihvati odluka EU i obustavi distribucija ruskih medija u Crnoj Gori naišla je na otvorene kritike i osude kao primer gušenja ljudskih sloboda i put u ideološku uniformnost i sunovrat osnovnih novinarskih pravila.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Vesko Pejak iz Alternative kaže da je najava zabrane ruskih medija u Crnoj Gori klasičan primjer kršenja ljudskih sloboda.
„Najava zabrane rada i emitovanja ruskih medija u Crnoj Gori je klasičan primjer ugrožavanja osnovnih prava i sloboda. Mislim da je povelja o slobodi medija potpisana još 1953.godine i sada imamo slučaj da se u 21. vijeku zabranjuju mediji koji su ruski na teritoriji Crne Gore. Čini mi se da mnogi u Crnoj Gori zaboravljaju šta je Rusija značila za našu državu, da je pomogla više puta da crnogorski narod ne doživi progon sa ovih prostora. Sada da se gase mediji čiji su finansijeri u Rusiji, a da slušamo samo što nam serviraju mediji sa zapada, jeste gušenje ljudskih sloboda”, kaže Pejak za Sputnjik.

Sunovrat novinarskih pravila

Ivan Milošević, sekretar Udruženja novinara Crne Gore, komentarišući najavu zabrane ruskih medija u ovoj zemlji, oštro kritikuje odlazeću vladu Crne Gore zbog preporuke da se prekine emitovanje ruskih medija, uz ocenu da je reč o nečasnom potezu.
„Odluka da se pridruže odluci EU o zabrani emitovanje ruskih medija je samo jedna u nizu prevara koje je aktuelni premijer i njegov kabinet priredio svojim biračima. Neshvatljivo je da se u ime slobode govora i slobodnog novinarstva zabranjuju bilo koji mediji. Kuda to vodi i gdje ćemo sa takvim odlukama doći? U jednopartijski sistem, ideološku uniformnost i sunovrat osnovnih novinarskih pravila”, upozorava Milošević.
Neshvatljivo je, ističe on, da vlada i njen premijer koji su došli na vlast na osnovu volje građana da se poprave odnosi sa Srbijom i Rusijom, ovako olako prihvata direktive EU i NATO.
„Gdje je tu pravda, sloboda i novinarstvo? Zagubili su se negdje na stranputicama vrlog novog svijeta koji ne zna za drugačije mišljenje i drugačiji pogled na svijet. Ovakvim odlukama EU, kao i svi oni koji to prihvate, krše osnovne duhovne norme na kojima počiva naša civilizacija. U svijetlu ovakvih odluka EU i naše nesrećne vlade, čovjek se više ne pita kuda ide Rusija, nego kuda ide Zapad i njena vojna pesnica – NATO”, kaže Milošević.
Sputnjik cenzura - ilustracija  - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
SRBIJA
Poštovani pratioci, pod udarom smo brutalne cenzure – evo kako da budete uz nas
Pročitajte još:
Predsednik UNS o gašenju RT i Sputnjika
„Telekom“ našao način da se RT gleda u Srbiji
Matija Bećković o gašenju ruskih medija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala