- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Grubač: Nema razlike između boraca DAEŠ-a i ukrajinskih nacista

© Wikipedia / Youtube///Accidents newsSukob ukrajinskih neonacista sa policijom u Lavov
Sukob ukrajinskih neonacista sa policijom u Lavov - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Vojin Grubač, politički analitičar, ocenjuje da nema razlike između ukrajinskih nacista i boraca DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Kako navodi, pozivi dobrovoljcima da idu u Ukrajinu, koja ima 44, 5 miliona stanovnika – su zaista interesantna novost.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
„Mora se primetiti da je slanje dobrovoljaca u državu u kojoj su godinama vojni piloti masovno davali otkaze, a ukrajinski mladići bežali od obaveze služenja vojnog roka - vrlo čudna pojava. Baš kao što ni ukrajinski narod sada ne želi da ide u mobilizaciju, a bukti rat“, primećuje on.
Ukrajinske ambasade u svetu, navodi Grubač, umesto da objasne taj apsurd, pozivaju građane čak i malenih državica da dobrovoljno idu da se bore u ratom zahvaćenom prostoru Ukrajine.
„Nije nikakva tajna da je glavni problem Ukrajine – neonacizam i nacistički dobrovoljački bataljoni. Ti neonacistički bataljoni su do početka sadašnjeg rata bili kontrolori državne ideologije - da država slučajno „ne skrene“ s njihovog ultrašovinističkog puta. Oni su bili pretnja svakom režimu u Kijevu, a posebno predsedniku države koji je na koncu postajao njihov spiker i marioneta. Zato se nikada nije realizovao Minski sporazum, niti se mogla dogoditi decentralizacija države“, rekao je analitičar za IN4S.
Dodaje da je decentralizacija pretila da neonacisti izgube svoju svirepu vlast po regionima, dok im je centralizovana vlast omogućavala kontrolu čitave teritorije i sigurnu državnu zaštitu.
„Ti neonacisti su bili parapolicija po gradovima sa zadatkom da uteraju strah u kosti svakom naseljenom mestu primenom svih metoda otvorene brutalnosti. Paljenje ljudi u Odesi, pribijanje na krst pa loženje na ognju zarobljenika, nepočinstva po Donbasu sa ubijanjem civila, sve sa snimanjem tih bestijalnosti i njihovim javnom objavljivanjem je imalo vrlo jasan cilj - stvaranje prostora strave i užasa“, naveo je on.
Prema njegovom mišljenju, neonacistički bataljoni su ključni razlog što niko normalan u Ukrajini ne želi da se prijavi da „ratuje za svoju državu“.
„Ukrajinske ambasade sada traže dobrovoljce po svetu, umesto da priznaju činjenicu da neonacistički bataljoni razaraju Ukrajinu po svim šavovima, jer egzistiraju kao ispokonska guba – ideološki redari i inkvizicija društva koja podseća na onu srednjevekovnu. Ili ukrajinske ambasade tim dobrovoljcima planiraju popuniti redove posrnulih nacističkih bataljona, koji danas stanovnike čitavih gradova drže kao taoce”, naveo je politički analitičar.
Naglasio je da kakvi su nacistički ukrajinski bataljoni sada u ratu, takvi su bili i u mirnodopsko vreme – oruđe terora nad ukrajinskim narodom kog smatraju „nižom rasom“.
„Pada u oči jedna podudarnost, što razlike između svirepih boraca DAEŠ-a i njenih ogranaka i svirepih bataljona ukrajinskih neonacista nema. Ista brutalnost, identična svirepost i želja za kontrolom i širenjem teritorija. Nekako ta „priča“ nije kompatibilna s poimanjem termina „civilizovanog sveta“ koji se sada polako gubi u izmaglici s opasnim tendencijama da se planetarni brod prevrne zbog očitog nedostatka razuma i zdravog smisla“, zaključio je Grubač.
Ukrajinski nacionalisti sa slikom Stepana Bandere - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SVET
Ko su „banderovci“: Ukrajinski nacionalisti čija je brutalnost šokirala i Nemce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala