- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika razmatra sankcije protiv Indije zbog ruskog naoružanja

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaSistem protivvazdušne odbrane S-400 "Trijumf"
Sistem protivvazdušne odbrane S-400 Trijumf - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Amerika razmatra uvođenje sankcija Indiji zbog kupovine ruskog naoružanja, rekao je zvaničnik Stejt departmenta Kongresu SAD. Vašington pritiska Indiju da osudi Moskvu zbog operacije u Ukrajini.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Američki predsednik Džo Bajden ozbiljno razmatra mogućnost da uvede talas sankcija zemljama koje kupuju rusko naoružanje, rekao je pomoćnik državnog sekretara za Južnu Aziju Donald Lu pred američkim Senatom.
Indija je nedavno od Rusije kupila sistem S-400, suprotno američkom zakonu o suzbijanju protivnika SAD kroz sankcije (CAATSA) iz 2017. godine koji je donet kao odgovor na navodno rusko mešanje u američke izbore.
„Uveravam vas da će administracija pratiti CAATSA zakon i u potpunosti ga primeniti, te konsultovati Kongres po tom pitanju. Ono što ne mogu da predvidim su odluke predsednika ili državnog sekretara o odustajanju ili o pitanju sankcija, ili da li će Ruska invazija u Ukrajini uticati na takvu odluku“, rekao je Lu pred Senatom.
Turska, članica NATO, sankcionisana je prema tom zakonu u decembru 2020. godine zbog kupovine S-400. Njoj je tada uskraćena mogućnost da kupi američke avione-lovce F-35.
„Tokom proteklih nekoliko meseci, SAD su vodile tešku bitku sa indijskim zvaničnicima. I predsednik Bajden i državni sekretar Entoni Blinken pokušali su da pritisnu Delhi da zauzme jasniju poziciju, poziciju koja se protivi ruskoj akciji“, rekao je Lu.
Indija je otkazala kupovinu aviona MiG-29, helikoptera i antitenkovskog oružja iz Rusije, ali SAD žele više, istakao je Lu, .
„Razmatramo da li odbrambena tehnologija, koju delimo sa Indijom, može biti adekvatno zaštićena s obzirom na istorijske veze Indije sa Rusijom i njenom namenskom industrijom“, podvukao je američki zvaničnik.
Uzdržanost Indije na glasanju u Generalnoj skupštini UN, kada je glasano o rezoluciji kojom se osuđuje ruska akcija u Ukrajini i obećanje humanitarne pomoći Kijevu su obećavajući koraci, rekao je Lu.
„Ta akcija je počela da okreće javnost Indije protiv zemlje koju su do sada smatrali partnerom“, zaključio je američki zvaničnik, prenosi RT.
Protivavionski raketni sistem S-400 Trijumf na poligonu Ašuluk - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
RUSIJA
Strane zemlje žele ruski ešelonirani sistem PVO: Na pomolu i novi kupci S-400
Operativni taktički raketni sistem Iskander M i lanser S-300 na poligonu Alabino - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Indija uskoro dobija S-400
Potpredsednik SAD Džo Bajden i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
RUSIJA
Bajden opet zamerio Erdoganu zbog kupovine S-400
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala