- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki mediji: Kijev objavljivanjem snimaka "ruskih zarobljenika" krši Ženevske konvencije

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaSituacija na granici Krima i Ukrajine
Situacija na granici Krima i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
To što ukrajinske vlasti objavljuju na društvenim mrežama fotografije i snimke, navodno, ubijenih i zarobljenih ruskih vojnika može se smatrati kršenjem Ženevskih konvencija, piše „Vašington post“.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
List smatra da, objavljivanje ove vrste snimaka od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, može se protumačiti kao kršenje Ženevskih konvencija, po kojima vlade moraju uvek da štite ratne zarobljenike od ”uvreda i radoznalosti mase“. Pri tom, list ističe da autentičnost fotografija i snimaka koje objavljuju ukrajinske vlasti ne može biti proverena. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su svi poginuli i zarobljeni, navodno, ruski vojnici, ali to takođe ne može biti potvrđeno, dodaje Vašington post.
List podseća da je američka administracija nedavno optužena za kršenje konvencija nakon što je objavila fotografije zatvorenika u američkoj pomorskoj bazi u Gvantanamu (Kuba).
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom ruske vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Ugašen požar na Zaporoškoj nuklearnoj stanici, potopljen glavni brod ukrajinske flote
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala