- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zašto nije bilo sednice Saveta za odbranu i bezbednost Crne Gore: Oglasili se Krivokapić i Đukanović

© Sputnik / Boban NovovićPremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Zdravko Krivokapić izjavio je da Vlada Crne Gora povodom situacije u Ukrajini podržava sve odluke NATO, ali i da nakon što je u sredu sednica Saveta za odbranu i bezbednost prekinuta pošto je v. d. predsednika Skupštine Strahinja Bulajić napustio zasedanje, nisu ispunjeni proceduralni uslovi za održavanje sednice.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
„Ceneći bezbednosnu situaciju i obaveze Crne Gore koje proizilaze iz međunarodnih sporazuma, Vlada Crne Gora podržava sve odluke Severnoatlanskog saveza“, saopštio je Krivokapić, prenosi RTCG.
„Ipak, imajući u vidu činjenicu da je potpredsednik Skupštine Strahinja Bulajić izašao sa stavom da ne može učestvovati u radu i odlučivanju Saveta, nakon čega je i napustio sednicu Saveta, a imajući u vidu da je članom 8 poslovnika o radu Saveta propisano da sednici Saveta moraju prisustvovati svi članovi, smatram da nisu ispunjeni proceduralni uslovi za održavanje sednice“, navodi se u saopštenju Krivokapića.
Bulajić je prethodno izjavio da Crna Gora nikako ne sme da vodi tuđe bitke i ratove, i da to ne može da bude njen nacionalni interes.
On je saopštio da je na sednici Saveta za odbranu i bezbednost, na koju je pozvan u svojstvu člana u sredu, otvoreno pitanje njegovog legitimiteta kao vršioca dužnosti predsednika Skupštine Crne Gore.
„To pitanje je postavljeno od strane predstavnika Vlade koja je smenjena u Skupštini Crne Gore. Kao čovek i političar, ali i predstavnik najjače političke organizacije u parlamentarnoj većini, Demokratskog fronta, jasno sam saopštio naš stav da smo protiv slanja crnogorskih vojnika van granica Crne Gore u bilo kakve ofanzivne vojne akcije“, rekao je Bulajić, prenela je RTCG.

Đukanovićev kabinet: Slanje vojnika u Ukrajinu nije bilo na dnevnom redu

Iz kabineta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića saopšteno je da „iako su postojale sve pretpostavke za utvrđivanje predloženih odluka Saveta za odbranu i bezbjednost, čime bi se potvrdila dosadašnja neupitna odgovornost Crne Gore kao članice u ispunjavanju obaveza, sa žaljenjem konstatujemo da zbog politički tendencioznog tumačenja pozitivnih propisa od strane predsednika Vlade, to nije učinjeno“.
Kako navode, Đukanović je danas sazvao sednicu Saveta za odbranu i bezbednost u skladu sa obavezama koje proističu iz članstva u NATO.
Iz Đukanovićevog kabineta ističu da je „neprihvatljivo i deplasirano obrazloženje da upražnjeno mesto predsednika Skupštine, kao posledica njegovog razrešenja, ujedno znači i nefunkcionalnost Saveta za odbranu i bezbjednost, odnosno nemogućnost da obavlja svoje nadležnosti precizno propisane Ustavom“.
„Time se u konačnom doprinelo stvaranju utiska o institucionalnoj blokadi i nesposobnosti države da ispunjava preuzete međunarodne obaveze“, navode u saopštenju.
Ističu da su neistinite i zlonamerne tvrdnje da je Savet danas trebalo da odlučuje o slanju crnogorskih vojnika u Ukrajinu.
„Takvu odluku u redovnoj proceduri Savet ne može doneti bez rasprave i potvrde crnogorskog parlamenta“, zaključuju iz kabineta predsednika Crne Gore, prenosi RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala